“Ik had mijzelf eentje duidelijke deadline opperen. Binnenshuis eentje schooljaar zullen ik weer 100 procent huis zijn, zodat ik geen traktement zullen inleveren. Volgens mijn ergotherapeut moest ik dat streven loslaten. Maar hoe? Ik heb geen partner op wie ik terug vermag vallen plus zowel geen omvangrijke buffer. Tussentijds is ie weids eentje schooljaar geleden dat ik corona kreeg. Ik werkgelegenheid weer 32 uur. Maar eigenlijk huis? Dat ben ik nog noch.”

Besmet op den werkvloer

“Ik werkgelegenheid onder eentje woonzorgorganisatie diegene thuiszorg op locatie levert. Ik doet vooral administratief werkgelegenheid, zoals indicaties stellen. Maar te oktober 2020 hadden wij eentje corona-uitbraak. Veel zorgmedewerkers plus bewoners werden ziek. Omdat wij ie tijdsindeling noch rond kregen, viel ik te.

Eentje tal dagen erna kreeg ik last van mijn rug. Vast iets verkeerd getild, denk ik. Voordat den zekerheid deed ik eentje zelftest plus diegene wasgoed ontkennend. Maar waarna ik te ie weekend winkelen deed, kreeg ik spontaan eentje zweetbui. Den maandag erop liet ik mij officieel toetsen plus ja, ie wasgoed ja corona. Waarna begon alle kwel.”

Zenuwpijnen plus vreemde ontstekingen

“Te ie start had ik vooral last van mijn poten. Niets hielp. Zelfs morfine noch. ’s Nachts sliep ik rakelings, overdag wasgoed ik op plus emotioneel. Mijn beide nageslacht kregen zowel corona, maar herstelden snel. Ik worden uitgerekend steeds zieker. Ik kreeg koorts, last van oorsuizen, uitslag. Na trio weken ging ik zoals den huisarts, bleek ik longontsteking te hebben. Gelukkig sloeg ie kuurtje watten ik kreeg aan.

Vervolgens kreeg ik den ene na den andere vreemde klacht. Zo had ik hevige zenuwpijnen. Daarvoor slik ik nu amitriptyline, eentje soort antidepressivum. Zowel kreeg ik eentje bacteriële ziekte plus eentje ontsteking onder mijn schouderblad, terwijl ik dat soort spullen normaal nooit heb. Plusteken te mei voelde ik spontaan eentje harde kwast te mijn borst. Best verontrustend, op mijn ouderdom. Ik liet eentje mammografie maken, waaruit bleek dat ik eentje borstabces had.”

Hyperactief immuunsysteem

“Intussen had ik mij ingelogd onder den Facebookgroep ‘Coronapatiënten met langdurige klachten’. Ginds vond ik herkenning plus steunpilaar. Via dit menigte kwam ik zowel uit onder C-support, eentje organisatie met nazorgadviseurs diegene long covidpatiënten promoten. Zij verwijzen jij zoals passende zorgverleners plus gaan mee zoals jij werkgever mits jij dat wilt. Ik heb veel gehad aan diegene adviseurs. Zij bieden eentje luisterend oor plus denken met jij mee.

C-support verwees mij voort zoals eentje dokter, diegene mij vertelde dat ik eentje hyperactief immuunsysteem heb overgehouden aan mijn coronabesmetting. Vandaar ofschoon diegene gekke ontstekingen. Ie komt erop neer dat mijn vlees denkt dat ik nog corona heb. Dus valt mijn immuunsysteem alles aan. Zo voelt ie zowel: nep ik immermeer áán sta. Ik heb geen uur stilte.”

Eentje week ziekgemeld

“Voorts heb ik last van prikkels. Ik vind ie lastig mits er onverwachte spullen voorvallen, terwijl ik verrassingen vroeger uitgerekend immermeer wieg vond. Mijn herinneringsvermogen is slecht, ik vermag noch op woorden komen plus voel mij suf. Onlangs had ik zelfs mijn ovenhandschoenen te mijn werktas opgehouden.

Sinds afgelopen zomer ga ik regelmatig zoals den ergotherapeut, dat vermag ik iedereen adviseren. Zij helpt mij mijn energie overheen den dag te verdelen. Nu gaat ie langzaam steeds huis.

Weliswaar lukt ie mij noch wegens écht stilte te nemen. Waarna ik ziek thuis kwam te zitten, deed ik nog veel voordat mijn werkgelegenheid. Ik worden vaak gebeld met vragen van collega’s. Op onze locatie ben ik namelijk den enige wijkverpleegkundige, plus den enige diegene mogen indiceren. Den arbodienst gaf mij mits tip: geef aan wanneer mensen jij precies kunnen penetreren. Dat hielp.”

Financiële stress

“Te overleg met den ergotherapeut heb ik mijn uren langzaam opgebouwd. Mijn grootste zorg wasgoed dat ik langer dan eentje schooljaar ziek zullen zijn. Ik wilde kostte watten ie kost geen 30 procent van mijn loon inleveren. Diegene financiële stress wasgoed vitaal. Misschien denken jij: jemig, maak jij jij druk wegens strafbaar? Maar dat deed ik welnu. Ik heb ie noch veelzijdig plus heb twee thuiswonende nageslacht van 21 plus 23.

Stel dat den overheid iets had geregeld voordat mensen met langdurige covid, had dat mij zeker stilte gegeven. Eentje tal kosteloos vrije dagen, bijvoorbeeld. Ik heb mij recent zowel ingelogd onder ie steunpunt van vakvereniging FNV. Zij vinden dat den overheid eentje pensioenfonds moeten klaarmaken wegens zorgverleners tegen te komen diegene op den werkvloer zijn besmet plus nog steeds klachten hebben.”

Weinig energie te weekend

“Mijn werkgever denkt gelukkig was mee plus schenken mij den ruimte. Weliswaar merknaam ik dat ik te snel ben getogen. Dat wasgoed mijn inherent misstap. Op eentje gegeven uur werkte ik weer den hele week op kantoorgebouw. Ginds zijn te veel prikkels, iedereen klopt op mijn deur, zowel ofschoon hangt er eentje niet-storen bordje. Onlangs viel ik eentje keer uit tegen mijn manager, wegens iets intact kleins. Daarna heb ik met haar – plus den directeur – afgesproken dat ik voortaan twee dagen vanaf week thuiswerk. Intact leuk. 

Ongeacht mijn viertal werkdagen onderneem ik weinig. Te ie weekend ben ik niets waard, ik moeten eigenlijk bijkomen van werkgelegenheid. Leuke spullen exporteren? Ginds heb ik geen energie voordat. Dat vind ik frustrerend. Vroeger wasgoed ik eigenlijk eentje gezelschapsmens. Nu denken ik: alsjeblieft noch. Ie lijkt welnu nep er eentje Mariska vóór corona is plus eentje na corona.”

Onzekere toekomst

“Onlangs zei mijn zoon: “Mam, wij kunnen weliswaar meebetalen mits dat nodig is?” Maar ginder ben ik te trots voordat. Ik heb immermeer medegedeeld: zolang mijn nageslacht thuiswonen, kunnen zij lekker werken plus verzamelen voordat hun uitzet, stulp plus automaat. Dat wil ik ie liefst zo vasthouden.

Ik vind ie moeilijk zoals mijn toekomst te loeren. Daarom ga ik nu zowel zoals den psycholoog. Niemand weet hoe ie ziekteproces van long covid zichzelf ontwikkelt. Diegene onzekerheid is zwaar. Tegelijkertijd ben ik vrolijk dat ik te ieder geval nog kán werken. Plusteken dat ik eentje vast contract heb. Stel jij voordat dat ik start 2020 televisiekanaal eentje andere werkkring had gezocht. Watten had ik dan gedaan? Zo zie jij maar, ie vermag immermeer slechter.”

Voort: Nationale Zorggids / Bente Schreurs