Mensen met milde klachten kunnen binnen een week al beter zijn. Maar ze kunnen ook weken- tot maandenlang last houden en regelmatig een terugval ervaren. Bij mensen die ernstigere klachten hebben gehad, en al dan niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, duurt het herstel zeker weken. Dit kan ook langer zijn.

Top 10 meest genoemde klachten

Na 3 maanden zijn dit de meest genoemde klachten van mensen die corona gehad hebben:

  • Vermoeidheid (87,8%)
  • Kortademigheid of benauwdheid (74,2%)
  • Druk op de borst (45,4%)
  • Hoofdpijn (39,8%)
  • Spierpijn (36,2%)
  • Pijn tussen schouderbladen (35,2%)
  • Hartkloppingen (32,7%)
  • Verhoogde hartslag in rust (30,1%)
  • Duizeligheid (28,6%)
  • Hoesten (28,3%)

Bron: Coronalongplein

Weer in conditie na corona

Als je flink ziek bent geweest, kan het een tijd duren voordat je weer helemaal de oude bent. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zullen extra moeite hebben om te herstellen van corona. Heb je corona gehad en ben je erg verzwakt of heb je klachten als kortademigheid en vermoeidheid? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Fysiotherapie als nazorg wordt aangeboden als je in het ziekenhuis of zelfs op de IC hebt gelegen, maar kan ook helpen als je thuis bent geweest met milde klachten. Sommige fysiotherapeuten hebben een behandelteam voor coronapatiënten samengesteld met daarin onder andere diëtisten. Longfysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis en weten dat je na corona meer klachten kunt hebben. 

Steeds betere nazorg bij corona

De zorg voor mensen die (ernstig) corona hebben doorgemaakt wordt steeds beter geregeld. Voor patiënten met zeer moeizaam herstel zijn er inmiddels revalidatiecentra. Wie ernstige meervoudige klachten heeft (lichamelijk, psychisch, cognitief en/of sociaal), komt voor deze specialistische revalidatie in aanmerking. Je wordt hiernaartoe verwezen door de behandelend arts.

Conditie opbouwen

Na corona kun je merken dat dagelijkse activiteiten moeilijker gaan dan voorheen en dat je conditie achteruit is gegaan. Dit merk je bijvoorbeeld bij het traplopen of fietsen. Oefeningen kunnen helpen om weer op het oude niveau te komen. Na corona is ook het uithoudingsvermogen een stuk minder goed. Dat wil zeggen dat je minder goed lange tijd achter elkaar kunt lopen, zwemmen, fietsen, dansen, hardlopen of tuinieren. 

Zelf thuis oefenen

In deze video van het Erasmus MC geeft fysiotherapeute Edith Reijmer een toelichting op oefeningen die je thuis kunt uitvoeren (van 3.30 – 12.05 minuut). 

Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen post-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van fysiotherapie- en oefentherapie (maximaal 50 behandelingen). De behandelingen worden direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Bij post-coronazorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een corona-besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid. De regeling gaat uit van een verwijzing binnen 4 maanden ná de acute ziektefase. De eerste behandeling moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. De regeling stopt op 1 augustus 2021. Het is nog niet duidelijk of de Minister de regeling gaat verlengen. 

Coronalongplein met meer informatie

Op het Coronalongplein is meer informatie te vinden over het herstellen na corona, zoals tips voor een gezonde ademhaling en voedingstips. Hier zijn ook verhalen te vinden van mensen die corona gehad hebben. Zij delen hun ervaringen.