Vreugde, diepgaand voeling plus uitdaging

Ter ie research is vooral gekeken zoals den waarde diegene kunstactiviteiten zoals dans, tekenen, opzoeken, zang, poëzie, theater plus beeldende vorming te den langdurige zorg voordat ouderen hebben. Hiertoe heeft ie onderzoeksteam 470 vertellen opgehaald van deelnemende ouderen aan bestaande kunstinitiatieven plus -programma’s plus zijn er 40 observaties verricht. Hoogleraar Tineke Abma: “Dit studie laat zien dat kunst plus creativiteit te den zorg intact waardevol kunnen zijn: wegens jezelf te kunnen uiten, jij verbonden te voelen met anderen, even jij beperkingen te vergeten plus benaderd te wordt vanuit watten jij nog wél kunt. Ongeacht ouderen onderstrepen zowel zorgmedewerkers, mantelzorgers plus kunstenaars den waarde van den activiteiten voordat henzelf. Zij geoefend vreugde, diepgaand voeling plus wordt uitgedaagd te hun vriesvak.”

“Stap erna hoorde ik dat dit ene van den deelnemers had geholpen wegens uit den zwaarmoedigheid te komen. Diegene middagen betekenden zoveel voordat hun. Ie gaf zij iets intact verschillend wegens zichzelf op te focussen.” –  Theatermaker Den Rimpel

Publicatie voordat den zintuigen

Jouw kunt zei overheen kunstparticipatie, maar jij kunt ie schrede écht vatten indien jij ie ervaart. Daarom is te samenwerkingsverband met kunstenaar Janine Schrijver den publicatie ‘Kunst is goud waard’ geproduceerd. Dit is veel meer dan ene schrijven verslag van den onderzoeksresultaten: ie doet ene beroep op den zintuigen plus laat den lezer geoefend watten kunst vermag uitrichten. Zo kom jij bijvoorbeeld via QR-codes gedurende den ervaringen van deelnemers. Nieuwsgierig zoals den publicatie ‘Kunst te den Zorg’? Klik dan hier.

Namiddag van beleving

Tijdens den slotmanifestatie nam theatermaker Mieke den Wit den digitaal aanwezigen ‘den drempel overheen’ te ene ide museum plus liet danseres Floortje Rous den aanwezigen den waarde van dans geoefend. Vervolgens gingen den deelnemers te samenspraak overheen kiek’s van ‘voordat’ plus ‘na’ rouwbeklag aan ene kunstactiviteit. Watten zie jij? Welk sentiment roept ie gedurende jij op? Eentje unieke fotoreeks van ouderen uit allerlei porties van ie land, van mensen met dementie, Parkinson totdat ouderen diegene nog zelfstandig woon. Ten slotte presenteerde Abma den bevindingen van ie research plus keek onder andere RVS-voorzitter Jet Bussemaker zoals den toekomst van kunst te den zorg.

“Met dit wetenschappelijke onderbouwing staan wij nog sterker te onze gezamenlijke ambitie wegens kunst plus cultuur volledig onderdeel te maken van ie aanbod van zorg, sponsoring plus welzijn.” – ZonMw-directeur Véronique Timmerhuis

Verduurzaming

Er lijkt ene momentum te zijn voordat kunstprojecten voordat ouderen: te den zorg is behoefte aan creativiteit, wegens zonder den lijntjes te tinten, aan ie ondersteunen van den bevlogenheid van medewerkers plus aan vraaggericht werken. Ter ie sociaal domein is er vraag zoals ie stimuleren van participatie plus verbinding tussen landbewoners, plus den cultuursector wil meer verbinding met den samenleving. “Participatieve kunst vermag hierin ene rol spelen! Dit alles vraagt wegens betere samenwerkingsverband tussen ie rijk, gemeenteambtenaren, fondsen, chauffeurs te zorg plus welzijn, projectleiders plus kunstenaars”, aldus Abma.

Unieke samenwerkingsverband

Kunst te den Zorg is gefinancierd vanuit ie ZonMw-programma Kunst en Cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning. Dit programma is ene tezamen initiatief van ZonMw, den Stichting RCOAK, Pensioenfonds Sluyterman van Loo plus den ministeries van OCW plus VWS. Ie onderzoeksteam bestaat ongeacht Leyden Academy plus Mokum UMC uit kunstenaar Janine Schrijver (Stichting B.a.d. Rotterdam), onderzoekers vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines plus ouderen diegene er op toezien dat hun perspectief centraal staat. Den Hogeschool van Mokum plus ie Verwey-Jonker Instituut maken fragment uit van ie bredere consortium. Voorts sluit ie onderzoeksproject aan op den wereldwijde voortbeweging voordat meer kunst te den zorg, ondersteund doorheen den Wereld Gezondheidsorganisatie.