Ie regering moeten voorkomen “dat er zowel maar één gedupeerde te ie toeslagenschandaal uit stulp wordt gezet wegens openstaande schulden, of te maken krijgt met beslaglegging”, heeft den Ruimte donderdag afgedwongen. Eentje motie van den PvdA kreeg ene meerderheid, zowel vanwege steunpilaar van coalitiepartijen ChristenUnie plus ie CDA. Ie gaat wegens honderden toeslagenouders van wie den schuldenstop dit weekend hoewel afloopt.

Den Ruimte wil voorkomen dat schuldeisers weldra op den voetpad staan.

Ie regering besloot vorig klas totdat ene ‘moratorium’ op schulden. Dat moest voorkomen dat ouders diegene te aanmerking kwamen voordat den zogenoemde Catshuisregeling (30.000 euro subsidie voordat gedupeerden te ie toeslagenschandaal), dit strafbaar ongezouten vergeten waren aan schuldeisers. Zaterdag loopt dat moratorium uit, plus den schulden van den meeste ouders zijn tussentijds overgenomen vanwege den overheid, iets dat den Ruimte vroeger zowel afdwong.

Maar van den 2700 ouders voordat wie ie moratorium na 12 schrikkelmaand afloopt, hebben 700 hun schulden nog noch gemeld. Volgens staatssecretaris Aukje den Vries (Toeslagen) is noodwetgeving wegens ie moratorium te verlengen nu noch den soelaas, omdat dit tijdstip kost. Daarenboven is den schuldenstop ene “best welnu stevige ingreep” waar “best nog veel tekenhaken plus ogen aan zitten”, benadrukt den bewindsvrouw, omdat ie inbreekt te ie eigendomsrecht van den schuldeisers.

Geen genoegen

Den tegenpartij nam ginder geen genoegen mee, plus ene meerderheid stemde ondanks den verzwaren van ie regering voordat den motie. “Ie maakt onzerzijds noch zoveel uit op welke methode, maar ie mág gewoon noch plaatsvinden”, zei PvdA’er Henk Nijboer te ene speciaal ingevoegd debat overheen ie vooruitzicht van beslaglegging voordat ouders diegene vanwege ie handelen van den overheid zijn gedupeerd. “Ik snap gewoon noch dat den staatssecretaris gewoon zegt: dat vermag weliswaar welnu.” Volgens Lammert van Raan (Partij voordat den Dieren) had ie regering hoewel vroeger werkgelegenheid kunnen maken van den noodwetgeving wegens den schuldenstop te verlengen. “Den staatssecretaris doet hier nipt nep haar denken vanochtend begonnen is.” Den Ruimte vroegtijdig er vorige week hoewel wegens. Diegene tijdstip is volgens hem “verspild”.

Vrijdag zou ie regering met ene soelaas willen komen.

Om: ANP