Facebooktwitterlinkedinmail

2 sprokkelmaand 2022 –  Van den vrouwen van 12 totdat 25 schooljaar zegt 67 procent ter 2021 ie afgelopen schooljaar weleens te zijn lastiggevallen op straat. Zij zijn nagefloten of nageroepen, plusteken somwijlen zowel achternagelopen. Nafluiten geoefend vrouwen indien minst bedreigend, achternalopen indien uiterst bedreigend. Den meesten negeren ie wanneer zij op straat wordt lastiggevallen. Mannen hebben minder dan vrouwen te maken met straatintimidatie. Dit meldt ie Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Den cijfers zijn afkomstig uit ie CBS-onderzoek Belevingen 2021. Dit enquête is gehouden van start sprokkelmaand totdat plusteken met medio april 2021. Den cijfers overheen straatintimidatie hebben betrekking op den twaalf maanden voorafgaand aan ie uur van enquêteren, dus den tijdsperiode van sprokkelmaand totdat half april 2020 totdat plusteken met sprokkelmaand totdat half april 2021. Dit tijdsperiode valt vrijwel helemaal in den coronapandemie. Vermits ie CBS ter Belevingen 2021 ie verschijnsel straatintimidatie voordat ie vooraf heeft speuren, schenkkan op fundament van dit research geen vergelijking met den situatie vóór corona wordt vervaardigd.1 op den 3 jonge mannen te maken met straatintimidatie

Jonge vrouwen van 18 totdat 21 schooljaar geven ie vaakst aan op straat geïntimideerd te zijn. Haastigheid trio vierde van hun heeft hier weleens mee te maken gehad. Maar zowel van den tienermeisjes tussen 14 plusteken 18 schooljaar zegt ruwweg 70 procent op straat geïntimideerd te zijn. Van den mannen heeft 1 op den 3 ter 2020/’21 met straatintimidatie te maken gehad, tienerjongens vaker dan jongvolwassen mannen.

Tweede jonge vrouwen weleens nagefloten
Ongewild nafluiten is den uiterst voorkomende vorm van straatintimidatie. Den tweede van den jonge vrouwen is ter 2020/’21 weleens – dat wil zeggen 1 keer of vaker – ongewild nagefloten. Naroepen met vervelende opmerkingen of beledigingen plusteken ongewild nasissen of naklakken geoefend jonge vrouwen met ruwweg 40 procent iets minder vaak. Ongeveer eentje vierde zegt dat zij ter ie afgelopen schooljaar weleens achterna werden gelopen of achtervolgd. Gedurende jonge mannen is nageroepen wordt den vaakst voorkomende vorm van straatintimidatie.

Achternalopen uiterst bedreigend
Van den onderzochte vormen van straatintimidatie zijn ongewild nafluiten plusteken nasissen voordat vrouwen ie minst belastend. Ruwweg 60 procent van den slachtoffers ervaart dit vormen vooral indien ongemakkelijk plusteken op eentje eindje van den vrouwen maakt nafluiten (21 procent) of nasissen (15 procent) helemaal geen indruk. Weliswaar voelt omstreeks eentje derde zichzelf onveilig of ontsteld indien zij nagefloten of nagesist wordt. Naroepen bezwaard meer: den tweede van den vrouwen raakt geïrriteerd of wordt laaiend, plusteken haastigheid den tweede voelt zichzelf onveilig of ontsteld. Achternagelopen of achtervolgd wordt is ie uiterst bedreigend: 85 procent van den vrouwen voelt zichzelf onveilig of ontsteld wanneer dit gebeurt.

Gedurende mannen heeft straatintimidatie minder impact. Achternagelopen of achtervolgd wordt heeft den sterkste impact: 43 procent voelt zichzelf dan onveilig of ontsteld. Nageroepen wordt maakt hun ie vaakst geïrriteerd of laaiend (39 procent).

Weids 1 op den 3 vrouwen zoekt of vuilnisbelt iemand op
Den meeste jongeren, 60 procent, negeren ie indien zij op straat wordt lastiggevallen. Vrouwen doet dit met 64 procent vaker dan mannen (51 procent). Uitgezonderd ‘negeren’ hebben vrouwen zowel andere wegen wegens met straatintimidatie wegens te gaan dan mannen: zij zoeken op ie uur dat zij wordt lastiggevallen vaker soci van andere mensen of opbellen iemand op (37 procent), zij maken vaker eentje weigerachtig of laaiend geste (26 procent) plusteken zij pakken vaker iets waarmee zij zichzelf kunnen verwering, zoals sleutels, deodorant of pepperspray (18 procent). Mannen lachen erom, maken eentje weigerachtig geste of spreken den daders erop aan (17 totdat 19 procent).

Te steden meer straatintimidatie dan op platteland
Ie percentage jonge vrouwen dat weleens te maken heeft met straatintimidatie loopt uiteen van 55 procent ter niet-stedelijke gemeenten totdat 75 procent ter zeer sterk stedelijk gemeenten. Te den viertal omvangrijke steden Mokum, Rotterdam, Greneboom Liguster plusteken Utrecht schenken modaal 77 procent van den jonge vrouwen aan ter 2020/’21 op straat lastiggevallen te zijn.

Verbinding Statistische Trends – Straatintimidatie van jongeren

Put plusteken tabellen : cbs.nl

Dit manifest is 169 keer lezen.

Facebooktwitterlinkedinmail