Den experts hebben ie wetenschappelijk research zoals mentale problemen te ie eerste coronajaar te landkaart gebracht. Zij knevelen nog ooit verstaanbaar dat vooral jongvolwassenen vaker last kregen van mentale klachten, zoals verlatenheid, angst plus depressieve gevoelens.

Zowel onder ouderen nam den emotionele verlatenheid toe onder stemkracht van den virusuitbraak plus alle overheidsmaatregelen. Zorgmedewerkers rapporteerden meer stress plus burn-outklachten. Den Gezondheidsraad ziet voorts “gebruiksaanwijzingen” dat mensen diegene ernstig ziek op den intensive care hebben gesitueerd ene “lager mentaal welbevinden hebben”.

Effectieve interventies

Ie rapport van den Gezondheidsraad is vooral ene bevestiging van ie beeld dat hoewel langer bestaat. Den raad komt noch met grootscheepse nieuwe oplossingen. Ie raad aan den overheid is kloppend wegens “geen nieuwe interventies te uitbouwen”, maar gewoonte te maken van “bewezen effectieve interventies”. Daarnaast moeten wordt ingezet op ie “voorts versterken van bestaande structuren”, zoals vroegtijdige signalering van problemen via den schoolgezondheidszorg, mentorensystemen op middelbare scholen, den begeleiding van studenten plus den bedrijfsgezondheidszorg.

Support van kwetsbare groepen is zowel ene important punt. Den raad schrijft dat meer mensen te maken hebben gekregen met “omstandigheden diegene den waarschijnlijkheid op mentale klachten vergroten”. Eronder vallen bijvoorbeeld financiële onzekerheid, onveilige thuissituaties plus leerachterstanden.

Vanwege: ANP