ALDI plus JOGG werken sinds 2018 samen wegens eentje gezonde leefstijl onder gezinnen met jonge koters te stimuleren. Ene initiatief vanuit dit samenwerkingsverband is den pilot met ie programma Groenteboxjes. Dit pilot is uitgerold op 26 kinderdagverblijven ter Limburg met indien doelwit den verbruik van groente te stimuleren onder jonge koters. Den Universiteit van Maastricht heeft ter opdracht van ALDI plus JOGG ie effect van ie programma onderzoeken. Daaruit blijkt dat ie programma, waarin koters op ie kinderdagverblijf dagelijks groente aangeboden kregen plus beloond werden voordat ie leegeten ervan, den groenteconsumptie verhoogt. Dit meldt ALDI.

Te Venlo, Venray plus Weert namen tijdens drietal maanden omstreeks 600 koters tussen twee plus viertal schooljaar onderdeel aan den pilot met den groenteboxjes. Ie programma gaf opvoeders plus pedagogisch medewerkers praktische handvaten wegens groente indien vluggertje te samenvoegen ter ie dagelijks tempo van den koters, thuis plus op ie kinderdagverblijf. Daarnaast bevatte ie programma praktische materialen wegens groente op eentje leuke plus prikkelende wijze onderdeel te toestaan zijn van den dag op ie kinderdagverblijf. Dat zorgde ervoor dat den koters op eentje speelse wijze ervaring opdeden met ie dagelijks leegeten van groente, zoals komkommer, tomaat, wortel, paprika, radijs plus bloemkool.

Hogere groenteconsumptie

Den Universiteit van Maastricht heeft ie effect van ie groenteboxjesprogramma onderzoeken. Ie research toont dat ie dagelijks overhandigen van groente op ie kinderdagverblijf ter combinatie met eentje beloning voordat ie leegeten ervan, den groenteconsumptie na drietal maanden significant verhoogt. “Ie vele overhandigen is important maar precies den beloning maakt van ie smaken van groente zowel iets leuks”, aldus promovendus Britt van Belkom, onderzoekster tijdens den leerstoel Kindertijd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo.

Nu ie welslagen van ie groenteboxjesprogramma wetenschappelijk is aangetoond willen ALDI plus JOGG ie programma voorts uitrollen. Nadie Winde, manager tijdens ALDI: “Uit voorheen research van JOGG weten wij dat den groenteconsumptie onder den leeftijdsgroep twee totdat viertal schooljaar te verachtelijk is. Wij zijn daarom reuze opgewekt dat ie research aantoont dat dit tussenkomst heus bijdraagt aan ie verhogen van den groenteconsumptie. Den ambitie is wegens ie project dit schooljaar voort te zetwerk ter Limburg plus voorts uit te wentelen ter twee andere regio’s ter Nederland.”

Doorheen: Nationale Zorggids