Ie consortium ORANGEHealth.NL onder leiding van ACTA Mokum ontvangt weids 1,8 miljoen euro vanuit den Topsector Life Science & Health. Zij gaan mondzorg plusteken mondgezondheid voordat ouderen ter Nederland verbeteren, met speciale voetlicht voordat kwetsbare groepen, preventie, den juiste zorg op den juiste plek, plusteken samenwerkingsverband tussen hulpverleners. Ie Radboudumc is partner plusteken onderzoekt den verbinding tussen mondgezondheid plusteken algehele gezondheid, plusteken den ontwikkeling van sensoren ter den mond. Dat meldt ie Radboudumc.

ORANGEHealth.NL krijgt den toelage voordat hun eerste volwassene gezamenlijke project ORANGEFORCE. Hierin werken meer dan vijftig tandarts- plusteken mondzorgpraktijken samen met huisartsen plusteken andere zorgverleners ter den eerste linie, onderzoekers plusteken bedrijven. Ie project richt zichzelf op effectievere communicatie tussen den partijen plusteken den ontwikkeling van ondersteunende technologie plusteken diagnostiek voordat ouderen diegene meer risico stevenen op ziekten, zowel ter den mond indien ter den surplus van ie vlees. Tijdige opsporing van ziekten schenkkan gezondheidscomplicaties plusteken kosten voorkomen of verminderen plusteken den kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

Schat aan kennisoverdracht

“ORANGEFORCE is ene belangrijke stap ter den samenwerkingsverband tussen den mondzorgdisciplines, bedrijven plusteken den eerstelijnszorg,” aldus Willem Fokkema, projectdirecteur van ORANGEHealth. “Ene gezonde mond is ene belangrijke voorwaarde voordat algehele gezondheid. Onder afwijkingen is ie fundamenteel dat den mondzorgprofessional dit schenkkan porties met den eerstelijnszorg plusteken omgekeerd. Dat hebben wij ter Nederland nog noch structureel georganiseerd. Er ligt ene schat aan kennisoverdracht overheen gezondheid plusteken ziekte ter den mond, bijvoorbeeld ter spuug, plusteken ginder exporteren wij nu nog te weinig mee.”

Listig tussen tandarts plusteken huisarts

Ie Radboudumc is intensief betrokken gedurende den opzet van ie consortium plusteken ie project ORANGE-FORCE. Zo leidt Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar Cariologie plusteken Endodontologie, ie research waarin zij met collega’s mondgezondheidsdata verzamelt plusteken linkt aan den algehele gezondheid. Huysmans: “Wij gaan den elektronische patiëntendossiers van tandartsen plusteken van huisartsen samenvoegen. Is watten wij vinden gedurende den tandarts zowel relevant voordat den huisarts, plusteken tegengesteld? Daarbij loeren wij ter eerste instantie zoals gewoonte van meerdere medicijnen tegelijkertijd, suikerziekte plusteken den algehele gezondheid.”

Minisensor ter den mond

Daarnaast exporteren hoogleraar Contrabas Loomans plusteken Rechttoe Walboomers research zoals metingen ter den mond. Zij uitbouwen samen met ene concern hele kleine sensoren diegene zij aan ene tand vastplakken. Loomans: “Diegene sensoren verzamelen gegevens overheen bijvoorbeeld den zuurgraad of den dichtheid suiker ter ie spuug. Den gegevens gaan draadloos zoals ene smartwatch of mobiele telefoontoestel plusteken zowel den patiënt indien den mondzorgdeskundige krijgen zo kennisoverdracht overheen den toestand plusteken eventuele problemen ter den mond. Diegene kennisoverdracht verstrekken inzicht plusteken helpt zo gaatjes plusteken slijtage te voorkomen.”

Gezonde mond

Ie consortium ORANGEHealth is opgericht ingevolge den opleidingen voordat tandheelkunde plusteken mondzorgkunde van Nederland: ACTA Mokum, Radboudumc Nijmegen, UMCG Groningen, Inholland Mokum, HAN Arnhem/Nijmegen, Hogeschool Utrecht plusteken Hanze Hogeschool Groningen. Zij werken samen met publieke plusteken private partijen aan vooruitgang van den mondgezondheid van ouderen ter Nederland.

Om: Nationale Zorggids