Thuiswonende 75-plussers zijn vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen besmetting. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf drie weken na de tweede prik was 94 procent en tegen overlijden door het coronavirus ook 94 procent. Het RIVM trekt die conclusie na een analyse nu er, ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma, voldoende gegevens beschikbaar zijn van ouderen.

Daling positieve coronatesten

Sinds 26 januari worden mobiele thuiswonende ouderen gevaccineerd tegen COVID-19 met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Volgens berekeningen van het RIVM verminderd een volledige vaccinatie in deze groep het risico op een positieve coronatest met 82 procent. De bescherming neemt wat af met de leeftijd: bij 75-59 jarigen is het 96 procent, bij 80-84-jarigen 87 procent en bij 85-plussers 72 procent, vanaf 3 weken na de tweede dosis.

Verpleeghuis

Doordat veel mensen zich hebben laten vaccineren, was er acht weken na de start van de vaccinatiecampagne bij thuiswonende 85-plussers al een afname van 66 procent in het aantal positieve testen en 52 procent in het aantal overlijdens door COVID-19. Bij verpleeghuisbewoners was de afname in het aantal positieve testen en overlijdens nog groter (respectievelijk 90 procent en 83 procent). Bij het berekenen van deze afname is rekening gehouden met het verloop van de epidemie.