Na eentje coronapauze kunnen secundaire scholen zichzelf weer inschrijven voordat Snack & Chill. Dit project van ie Vlaams Instituut Gezondheidsbevorderend Leven vzw, VLAM plusteken vrouwen brengt lokale fruit, groenten plusteken water met eentje smaakje op schoolgebouw voordat eentje lage prijs, te eentje knus kader. Zowel jongeren wordt gestimuleerd wegens voordat gezonde tussendoortjes te schiften onderbrak eentje samenwerkingsverband met viertal weten influencers, diegene op hun kanalen tips geven overheen gezondheidsbevorderend snacken.

Voorverpakte chocoladewafels tijdens den rust, zo 2020! Hooggelegen tijdstip voordat eentje gezellige schoolapero met tropisch fruitwater plusteken gepimpte borrelbessen. Of verschillend verwoord: (h)rechtschapene tussen(-de-les-)doortjes. Met dit gezonde initiatief kunnen leerlingen corona-proof smullen van eentje lekkere gezonde aperitief op eentje ‘chille’ plek op schoolgebouw, zoals eentje winkeltje of folder.

Jongeren opeten nog te vaak ongezonde snacks, zowel tijdens den schoolpauzes. Scholen kunnen ie goede voorbeeld geven onderbrak lekker gezonde alternatieven aan te bieden, zoals eentje fruitwatertje of eentje fruitbrochette. Vooral den wijze waarop zij dit exporteren, is important. Wie vermag er nu verweerschrift hebben tegen eentje hippe schoolbar, waar leerlingen knus kunnen keuvelen tussen den lessen onderbrak? Win-win voordat fysieke én mentale gezondheid!”, vertelt projectleider Laura Vandeweghe van Gezondheidsbevorderend Leven.

Leerlingen exporteren zelf mee

Scholen schiften zelf hoe zij den ‘chill’ruimte inkleden, maar participatie van leerlingen is intact important. Ie project doet dus meer dan gezonde snacks overhandigen. Ie wil leerlingen zo veel mogelijk betrekken plusteken medezeggenschap geven. Ter den structuur plusteken versiering van den plek, te den organisatie, maar zowel te ie toebereiden plusteken verkopen van den snacks.

Maar den leerlingen plusteken leerkrachten staan er noch ge voordat. Zij kunnen meteen aan den slag dankzij eentje startpakket. Kers op den taart: scholen kunnen korting krijgen op fruit plusteken groenten, én 75 scholen maken zowel mogelijkheid op eentje handige toolkit met snijplanken, schilmesjes, …

Influencers maken strijd

Dit klas slaat Gezondheidsbevorderend Leven den handen te mekaar met ie Vlaams Centrum voordat Agro- plusteken Visserijmarekting (VLAM) wegens via eentje communicatiecampagne leerlingen, leerkrachten, ouders , directie … te overtuigen wegens mee te exporteren met Snack & Chill. Jongeren wordt dit klas bereikt via influencers Elias Verwilt, Jaël Ost, Ender Scholtens plusteken Mariam Hakobya. Op hun Instagram, Facebook plusteken TikTok geven zij tips overheen hoe jouw lekker plusteken gezondheidsbevorderend vermag snacken plusteken stimuleren zij jongeren wegens hun schoolgebouw te te schrijven voordat Snack & Chill. Daarenboven maken leerlingen mogelijkheid op eentje bezoekje van kip op hun schoolgebouw.

Wij ondersteunen dit strijd omdat wij geloven dat Snack & Chill feitelijk dé wijze is wegens scholen plusteken jongeren bewust te maken van ie bij van gezonde plusteken lokale voeding. Ter den communicatie willen wij noch belerend zijn maar focussen wij op ie knus apertitieven plusteken ie samenzijn tussen den lessen onderbrak”, legt VLAM uit.

Testproject viel te den smaakwaarneming

Snack & Chill worden te schooljaar 2018 – 2019 uitgestest te 19 secundaire scholen plusteken ie idee sloeg aan. “Tijdens ie testproject kocht 47% van den leerlingen eentje stuk of watten hapklaar fruit, waarvan 75% meerdere omkeren. 84% van den leerlingen vond ie project wieg. Den 19 testscholen verkochten 4 à 6 weken groenten plusteken fruit, minstens 1 keer vanaf week. Wichten kochten meer fruit of groenten dan jongens plusteken den 3de graad bleek happiger op ie gezonde aanbod dan andere graden. Ie gezonde aanbod worden dus ja ontvangen plusteken viel zelfs te den smaakwaarneming.”, vertelt Laura Laura Vandeweghe van Gezondheidsbevorderend Leven.

www.snackenchill.be