Een belangrijke vraag voor veel zorgorganisaties is of het in deze coronatijd verstandig is om een airconditioningsysteem of een ventilator te gebruiken. De richtlijn ‘Ventilatie en COVID-19’ van het RIVM schrijft: er zijn systemen, zoals airconditioning, die lucht in één gemeenschappelijke ruimte recirculeren.

De lucht in de ruimte wordt aangezogen en – al dan niet na gekoeld te zijn – weer in dezelfde ruimte gebracht. Bij dit proces wordt de lucht niet ververst. Hierbij is verspreiding van zowel druppels als eventuele aerosolen verder dan 1,5 meter niet uit te sluiten. Hoewel bewijs daarvoor nog ontbreekt. Dit is vooral in ruimtes waar onvoldoende luchtverversing (ventilatie) plaatsvindt.

Aanpassing richtlijn per 7 augustus 2020

Per 7 augustus 2020 heeft het RIVM de bestaande richtlijn Ventilatie en COVID-19 aangepast op dit punt:

  • Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Recirculatie van lucht binnen een ruimte dient voor koeling (of voor verwarming). Deze koeling is in de zomerperiode noodzakelijk, zeker als de temperatuur niet met andere middelen te beheersen is. Belangrijk is: àls je de recirculatie in deze hitteperiode uitzet, zorg dan voor voldoende frisse (en koele) lucht. In woningen of ruimtes waar 1 persoon werkt of verblijft kunnen (zwenk)ventilatoren en mobiele airco’s wel veilig worden gebruikt.

Bekijk de volledige richtlijn over ventilatie en COVID-19 en vragen en antwoorden over hitte en corona op de website van het RIVM.

Waarom is ventilatie belangrijk? 

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en juist in deze coronatijd. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer. Uiteraard kun je ook, als dat mogelijk is, buiten in de schaduw verkoeling zoeken als het binnen te warm wordt. Dus: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg.