Studenten bachelor te den Verpleegkunde ontvangen eenmalige onkostenvergoeding van 1.000 euro voordat stage tijdens coronacrisis

Den voorbije twee schooljaren werden studenten bachelor te den verpleegkunde diegene eentje uitgebreide vorming van 240 studiepunten volgden, massaal ingezet te Vlaamse zorg- plusteken welzijnsvoorzieningen wegens den aanslepende coronacrisis mee op te vangen. Op initiatief van Vlaams minister van Welzijn plusteken Volksgezondheid Wouter Beke is dan zowel beslist dat studenten diegene hun academiejaar met welslagen gecompleteerd hebben, eentje eenmalige onkostenvergoeding van 1.000 euro zullen ontvangen.

Ene student diegene ie modeltraject bachelor te den verpleegkunde startte te september 2017  studeert te juni 2021, na 4 academiejaren, uit.  Den laatste ontwikkelingsstadium van den vorming bestaat o.a. uit 2 lange stageperiodes van elk 400 u. Om dit stageperiode wordt den verpleegkundigen te spe huis voorbereid op den verantwoordelijkheden diegene kip wachten op ie terrein ooit afstuderen. Ie hoeft geen betoog dat zowel dit academiejaar den laatstejaarsstudenten verpleegkunde zwaar onder druk stonden onderbrak den coronacrisis.

Terwijl werkt den Vlaamse regering samen met den zorgorganisaties, ie federale regering van den minister van Volksgezondheid, den andere deelstaten, ie onderwijsveld plusteken den studenten zelf aan den proloog van eentje duurzaam statuut voordat dit studenten te den laatste ontwikkelingsstadium van hun vorming, zijnde ie VIO-statuut. VIO staat voordat ‘verpleger te vorming’ plusteken verstrekken den studenten te hun laatste opleidingsfase eentje uniek statuut, waarbij zij welnu student blijven, maar weliswaar sterker kunnen wordt ingeschakeld op den werkvloer, meer verantwoordelijkheid plusteken autonomie krijgen te den zorg plusteken dit voordat eentje menigte patiënten, residenten of gezinnen.

Vlaams minister van Welzijn plusteken Volksgezondheid Wouter Beke: ‘Wij hebben dit schooljaar eentje sociaal akkoord afgesloten te den Vlaamse zorg- plusteken welzijnssectoren diegene op termijn 14.000 VTE’s willen schuiven. Wij trappen dan zowel eentje open deur te indien wij zeggen dat wij jonge plusteken gemotiveerde krachten nodig hebben. Dit onkostenvergoeding zou dan zowel meebetalen aan den aantrekkelijkheid van den vorming.’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Dit zijn studenten diegene hun vuurdoop gekregen hebben te coronatijden.  Zij hebben super hard gewerkt te somwijlen ondankbare omstandigheden. Daarbij hebben zij onkosten voordat bijvoorbeeld verplaatsingen of zelfs werk- plusteken beschermingskledij zelf voorgeschoten. Zij hebben dit tegemoetkoming dus duo plusteken dwars verdiend.’

Joffrey Vermunicht, 4e jaars bachelor verpleegkunde – Thomas More Mechelen: ‘Den financiële vergoeding is voordat veel studenten ie lichtpuntje aan ie einde van den voetgangerstunnel na den lange stages. Wasgoed ie den inzet waard? Absoluut! Plusteken ik vermag den studies inclusief maar aanbevelen aan iedereen met interesse te den gezondheidszorg. Maar er is welnu eentje noodtoestand aan eentje structurele duurzame vraag zoals ie VIO-statuut wegens den vorming aantrekkelijk te liefhebben plusteken voordat onze inschakeling te den zorgorganisaties te ie laatste schooljaar van onze vorming.’

Zorgnet-Icuro, Vlozo, VVSG, Opgroeien, ie Vlaams Welzijnsverbond plusteken ie Nederlandstalig Toneel voordat Thuisverpleegkundigen zijn tevreden dat studenten verpleegkunde, diegene zowel te alle zorg- plusteken welzijnssectoren hard nodig zijn te den toekomst, te afwachting van eentje permanent VIO-statuut  eentje passende aanmoediging krijgen voordat den vele toegevoegd inspanningen diegene zij leverden hierbinnen hun 4de opleidingsjaar.

Meer informatie overheen den eenmalige onkostenvergoeding