Facebooktwitterlinkedinmail

12 sprokkelmaand 2022 – Den wijze waarop jongeren diegene gepest zijn omgaan met anderen, schenkkan eentje rol spelen ter ie uitbouwen van depressieve klachten. Dat blijkt uit research  zoals treiteren waarop Minita Franzen op 10 sprokkelmaand promoveerde aan den Rijksuniversiteit Groningen.

Uit voorheen research wasgoed hoewel vertrouwd dat mensen diegene gepest zijn eentje groter risico hebben op depressieve klachten. Franzen zocht zoals factoren diegene den relatie tussen treiteren plusteken laagconjunctuur verklaren.

Franzen deed verschillende experimenten met kleine groepen gepeste plusteken niet-gepeste jongeren, tijdens plusteken na hun middelbareschooltijd. Zowel gebruikte zij gegevens uit ie grootschalige TRAILS-onderzoek. Zij constateert dat gepeste jongeren minder was zijn ter ie thuisbrengen van emoties van anderen. Ene neutrale uitdrukking overzetten zij bijvoorbeeld vaker mits vijandig.

Depressiesymptomen
Zowel tijdens mits na den middelbareschooltijd rapporteerden pestslachtoffers meer depressiesymptomen. Op den middelbare schoolgebouw ervoeren zij anderen mits minder vriendelijk plusteken negatiever dan niet-gepeste leeftijdgenoten. Dat verschil verdween na den schoolperiode. Welnu hadden zij na hun schooltijd meer moeite ter ie omgaan met vooraanstaande rijrichting van anderen. Mogelijk herinneren dominante mensen hoen aan eerdere ervaringen met pesters, aldus Franzen. Dat zorgt voordat stress, watten weer schenkkan leiden totdat depressieve klachten.

Slachtoffers van treiteren hebben eentje minder functionele interpersoonlijke stijl, concludeert Franzen. Zij denkt dat interventies gestructureerd op ie interpersoonlijk werken kunnen promoten voorkomen dat slachtoffers van treiteren psychische problemen uitbouwen.

Groepsproces
Ie is bepalend slachtoffers van treiteren begeleiding te bieden, zegt Mirella van greneboom Burg van ie Nederlands Jeugdinstituut. ‘Maar ermee pak jij ie treiteren op zichzelf noch aan. Treiteren is eentje groepsproces, waarin zowel den omstanders eentje belangrijke rol spelen. Ie heeft geen zin wegens schattig den pester of den gepeste den schuld te geven.’

‘Wil jij treiteren tegengaan, dan is ie zaak alle nageslacht te leren hoe zij positief met jawel kunnen omgaan. Jou kunt nageslacht bijvoorbeeld leren te loeren hoe eentje grapje of opmerking overkomt op den ander. Leer zij hoe zij den lichaamshouding van eentje ander kunnen oplezen. Help zij hun gevoelens onder woorden te brengen plusteken diegene van anderen te vatten. Bied kansen wegens ermee te ontwikkelen. Maak zowel afspraken met jawel, overheen hoe jij voordat jawel opkomt mits iemand gepest wordt, welke regels bijvoorbeeld geldt ter den groepsapp plusteken welk rijrichting daarbij past. Keur ie treiteren uit, maar laat daarnaast zowel zien welke sociale reacties wél werken.’

Lees hier het proefschrift>>

Rivierbron: nji.nl / rug.nl

Dit uitlating is 39 keer lezen.

Facebooktwitterlinkedinmail