Jonge mantelzorgers herkennen zichzelf niet als jonge mantelzorgers. Ze zullen dan ook niet snel om hulp vragen. Terwijl zij wel mogelijk behoefte hebben aan ondersteuning. Zeker omdat het zorgen voor invloed kan hebben op hoe zij presteren tijdens hun opleiding.  Als onderwijsprofessional is het dan ook belangrijk om aandacht te hebben voor deze groep. Vervolgens wil je ze ook graag ondersteunen. Daarvoor hebben onderzoekers de ME-WE Veerkrachtstraining ontwikkeld. 

Direct met de training aan de slag? 

Vraag dan de handreiking van de training aan via: mewesupport@vilans.nl. De training is in bezit van Vilans en andere samenwerkingspartners. Dit betekent dat deze niet gebruikt mag worden om er winst mee te maken. Het is verder belangrijk om kennis te hebben DNA-V. Dit is de theorie waar de training van uitgaat. Daarnaast is het ondersteunen van jonge mantelzorgers belangrijk. Wil je meer weten over de opzet en kosten van het train-de-trainersprogramma? Mail dan je interesse naar mewesupport@vilans.nl. 

Training vergroot veerkracht van jonge mantelzorgers 

Hoe kan je de veerkracht van jonge mantelzorgers vergroten? In het project ME-WE (mental wellbeing) deden zes Europese landen daar onderzoek naar. In Nederland deden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Vilans mee. Veerkracht gaat over het kunnen herstellen na moeilijke ervaringen die jongeren soms opdoen. Uit onderzoek blijkt dat de training de veerkracht en het welzijn van jonge mantelzorgers vergroot. 

Lotgenotencontact 

Daarnaast vinden jonge mantelzorgers het fijn om contact te hebben met lotgenoten. Zo vertelt een jonge mantelzorger over de training: ‘Ik heb het ervaren als een lotgenotengroep waarin je je verhaal kwijt kan. Belangrijk, want met vrienden kan je daar moeilijk over praten omdat ze niet snappen hoe het zit.’ 

DNA-V-model

De Veerkrachtstraining kan door een onderwijsorganisatie, zorgorganisatie of steunpunt mantelzorg gegeven worden. Hij bestaat uit zeven wekelijkse groepsessies met andere jonge mantelzorgers. Ook is er een terugkombijeenkomst. De theorie gaat uit van het DNA-V-model. Dit model vergroot groei, gedrag dat er toedoet en een gezond en sterk leven. De training is getest onder jongeren van vijftien tot en met zeventien jaar, maar kan voor meer leeftijden worden ingezet. 

Tijdens de training is er onder andere aandacht voor: 

  • Positieve manieren om met uitdagingen om te gaan.
  • Doorbreken van niet-behulpzame manieren van denken.
  • Vergroten van het zelfvertrouwen.
  • Experimenteren met nieuw gedrag.
  • Versterking van het zelfinzicht.
  • De kracht van het sociale netwerk. 

Meer doen voor jonge mantelzorgers?
Bekijk dan het themadossier. Hierin vind je tips, hulpmiddelen en veel gestelde vragen over jonge mantelzorgers.