RTL Nieuws deed onderzoek naar de raden van bestuur van 74 ziekenhuizen en 26 verpleeghuis- en thuiszorgorganisaties. Daaruit komt naar voren dat alle bestuurders, op één na, geen andere etnische achtergrond hebben dan Nederlands. 

“Erg weinig,” zegt Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport. “Het is belangrijk dat dit een onderwerp van gesprek is in de zorginstellingen.”

‘Niet normaal’

“Iedereen vindt het kennelijk heel normaal, maar het is echt niet normaal”, stelt Marcel Levi, ceo van University College London Hospitals en voormalig bestuursvoorzitter van het AMC. “De mensen voor wie je het doet in de zorg zijn divers. Dat wil je ook terugzien in het bestuur.” Als dat niet gebeurt, doe je volgens Levi personeel en patiënten tekort. “Vanwege de subtiele of specifieke issues die spelen bij bepaalde bevolkingsgroepen.”

De uitkomsten van de inventarisatie van RTL Nieuws zijn geen verrassing, stelt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “We zien het vaker bij sectoren van de Nederlandse economie.”

Beleidsbepalers zien het volgens Koolmees wel en willen er wat aan doen, maar het proces duurt lang. “Dat heeft te maken met het opleiden en het bieden van kansen voor talenten. Vaak zijn de bestuursleden ook gekozen voor vier à vijf jaar.”

Genoeg kansen?

Koolmees: “Het is altijd de vraag in de top: zijn de talenten er niet of krijgen de mensen niet de kansen om zich te laten zien en te bewijzen? Ik denk dat het tweede vaker het geval is. De mensen moeten meer de kansen krijgen en die kansen pakken.”

Afspiegeling van de maatschappij

Zorgbrancheorganisaties Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) en ActiZ zijn voor een afspiegeling van de maatschappij. “Iedereen mag altijd solliciteren op een bestuursfunctie van een ziekenhuis,” laat NVZ weten. ActiZ: “We juichen het toe wanneer ook etnische diversiteit wordt toegevoegd aan het diverse palet van de zorg.” 

Ook FNV kijkt naar dit onderwerp. Vicevoorzitter, Kitty Jong, vindt de uitkomst van het onderzoek een probleem. Wel geeft ze aan dat het een lastig onderwerp is. “Wil je etniciteit meten dan moet je gaan registreren op afkomst. Dat is lastig door de privacywetgeving. Over etnische registratie moet de maatschappelijke discussie nog gevoerd worden.”

Bron: RTL Nieuws