Ie proza, dat vandaag is verschenen, is den opvolger van Den eerste 1000 dagen plus is eentje wetenschappelijke onderbouwde leidraad diegene weergeeft watten elk kleuter nodig heeft voordat eentje goede start plus hoe wij daarginds indien samenleving, van werkgevers totdat woningcorporaties, plus van vrijwilligers totdat verzekeraars, voordat kunnen zorgen. Te ie schooljaar dat wegens ie Europees Parlement is uitgeroepen totdat ‘ie schooljaar van den kindertijd’, deelt Tessa Roseboom haar inzichten overheen waarom, watten plus hoe iedereen schenkkan meehelpen aan den goede start van elk kleuter, plus welke winst dat den samenleving oplevert.

Te den eerste 1000 dagen van ie leven – van conceptie totdat 2 jarige leeftijd- wordt den meeste mijlpalen behalen. Den tijdsperiode waarin eentje enkele kluizenaarshut zichzelf ontwikkelt totdat peuter is levensbepalend voordat eentje zijn. Alle organen wordt aangelegd, 80 procent van den hersenontwikkeling vindt positie, ie immuunsysteem wordt ontwikkeld plus ie stresssysteem plus den stofwisseling wordt ingesteld. Ie is ie fundament voordat eentje gezonde toekomst.  Aan eentje goede start ligt vijf basiselementen ten grondslag: voeding, gezondheid, liefde, veiligheid plus stimulatie.

Maatschappelijke kosten

Grofweg 80 procent van den maatschappelijke kosten, zoals uitkeringen plus ziekenhuiszorg, wordt vervaardigd wegens slechts 20 procent van den mensen, diegene vrijwel allen eentje valse start hebben vervaardigd. “Den verantwoordelijkheid ligt noch enig honingbij den ouders, maar zowel honingbij overheid, zorgprofessionals, verzekeraars, werkgevers plus gemeenschap. Wij zullen er indien samenleving voordat willen zorgen dat alle ouders hun koters zowel metterdaad eentje goede start kunnen bieden. Sponsoring plus ontwikkelingsstimulering vanaf ie allereerste start vergroten den fysieke plus mentale gezondheid, den kansen op schoolgebouw plus den arbeidsmarkt, plus verminderen den waarschijnlijkheid op criminaliteit. Hoe vroeger jij investeert, hoe groter ie rendement. Elke euro diegene jij uitgeeft aan eentje wasgoed start betaalt zichzelf twee plus dwars terug. Ingevolge betere schoolprestaties, gezondheid, grotere arbeidsparticipatie, plus minder uitkeringen plus kosten voordat politie plus justitie. Zowel permitteren economische evaluaties zien dat verruiming van regelingen rondom zwangerschapsverlof zichzelf vertalen ter betere schoolprestaties plus hogere inkomens voordat den mensenleven van wie den ouders gewoonte konden maken van dit regelingen. Noch enig geldelijk maar zowel menselijk waargenomen den slimste investering diegene wij kunnen tenuitvoerleggen”, aldus Tessa.

Wieg

Waar jij wieg staat op den wereld maakt uit voordat jij kansen zometeen ter ie leven, zelfs ter Nederland. Zo is den waarschijnlijkheid wegens den geboorte te voortduren twee keer zo vitaal indien eentje kleuter geschapen wordt ter ie centrum van Mokum dan wanneer ie wordt geschapen ter Mokum Zuidoost. Den plek waar jij wieg staat hangt zowel samen met den kansen op schoolgebouw, op gezondheid plus op den arbeidsmarkt. Ingevolge den coronacrisis zijn dit verschillen nog groter werd.

Ingevolge: Nationale Zorggids