Waarom kan ik het beste handschoenen dragen als ik de tanden poets van een cliënt?

Zowel in de mond als op je handen kunnen schadelijke ziekteverwekkers aanwezig zijn. Om mogelijke besmetting te voorkomen van cliënt naar zorgmedewerker of andersom zijn beide partijen het beste beschermd als je handschoenen draagt tijdens het tandenpoetsen.

De mond wordt vaak ervaren als een intiem gebied, zowel door de cliënten als de zorgmedewerkers. Het dragen van handschoenen helpt in het beter accepteren van het tandenpoetsen. Met handschoenen aan kun je bovendien makkelijker de wangen of lippen opzij houden tijdens het poetsen.

Waarom is het advies om óók elke dag tussen de tanden te reinigen? 

Tandplak gaat op alle delen van de tand en kiezen zitten, dus óók tussen de tanden. Om gaatjes en tandvleesontstekingen tussen de tanden en kiezen te voorkomen, moet je daarom dus óók elke dag de tandplak daar goed weghalen.

Waarom kun je het beste een rustig moment uitkiezen om de tanden te poetsen?

Als je een rustig moment uitkiest voor zowel de cliënt als voor jou als zorgmedewerker bereik je het beste poetsresultaat. Alle tandplak moet nauwkeurig verwijderd worden op tanden en kiezen, waar het nog blijft zitten kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Vergeet het reinigen tussen de tanden niet!

Houd 2 poetsmomenten per dag aan, 2 keer per dag poetsen met fluoridetandpasta is nodig voor de bescherming tegen gaatjes. 

Waarom hebben cliënten een speciale protheseborstel voor uitneembare plaatjes en kunstgebitten?

Deze borstels voor kunstgebitten (ook wel protheses genoemd) hebben erg harde borstelharen waardoor je het kunsthars veel beter kunt schoonmaken. Ze hebben bovendien 2 borstelzijdes. Eén daarvan heeft een wat spitsere vorm, hiermee kun je makkelijker de binnenkant van het plaatje of kunstgebit poetsen.

Let op: Gebruik deze borstel nóóit ín de mond van de cliënt. Het tandvlees kan door de harde borstelharen ernstig beschadigd worden. 

Waarom haal je een plaatje eerst uit de mond voordat je deze poetst? 

Er is een grote kans dat er een schimmelinfectie op het tandvlees ontstaat als je dit niet doet. Je moet het plaatje juist óók aan de binnenkant, waar het tegen het tandvlees aan zit, 2 maal per dag poetsten met een protheseborstel en handzeep.

Let op: Het advies is om voor het slapengaan zowel uitneembare plaatjes als kunstgebitten uit de mond te laten. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van schimmelinfecties op het tandvlees.

Waarom wordt er gewone handzeep gebruikt voor het poetsen van uitneembare plaatjes en kunstgebitten?

Tip


Om uitneembare plaatjes en kunstgebitten extra goed te reinigen, kun je het uitneembare plaatje en/of kunstgebit een hele nacht in een bakje leggen, gevuld met water en natuurazijn (azijn dat je gebruikt om mee te koken). De verhouding hiervan is 1:1.

In tandpasta zit altijd een soort schuurmiddel. Als je een plaatje of kunstgebit langere tijd met tandpasta poetst, zal het kunsthars steeds meer beschadigd raken. 

Let op: om een zeepsmaak te voorkomen moet je het plaatje of kunstgebit altijd goed afspoelen voordat je het in de mond terugplaatst bij de bewoner/cliënt.

Hoe kun je het beste implantaten poetsen?

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Tijdens het poetsen houd je de borstel continu tegen de tandvleesrand. Poets op deze manier rustig en nauwkeurig rondom het hele implantaat. 

Soms zijn implantaten aan elkaar verbonden middels een tussenstuk. Dit noemen we een ‘steg’. Onder de steg kun je reinigen met een rager, dat is een speciaal borsteltje dat ook vaak gebruikt wordt om tussen tanden en kiezen te reinigen.

Wat is een goede tandenborstel?

Een goede tandenborstel heeft zachte borstelharen en een kleine borstelkop. Zachte haren voorkomen beschadigingen aan tanden/kiezen en tandvlees, met een kleine borstelkop poetst je makkelijker de kiezen achterin de mond. 

Elektrisch poetsen kan effectiever zijn dan een handtandenborstel, indien dit geaccepteerd wordt door de bewoner/cliënt.

Indien een bewoner/cliënt de mond niet goed of lang kan openhouden, kun je kiezen voor een 3-kops tandenborstel, met deze borstels poets je alle vlakken van de tanden en kiezen tegelijkertijd (binnenkant, bovenkant, buitenkant). Het nadeel van de tandenborstel is dat deze niet zo goed de tandplak tegen de tandvleesrand verwijdert. Daarom is dit geen eerste keuze tandenborstel.