‘Sjaan bloeide op plusteken maakte prachtig werkgelegenheid’

‘Zorgkunstenaar noem ik mijzelf, omdat ik mijn talenten inzet wegens den talenten van ouderen te uitbouwen. Neem ie project Biografische Sprookjes. Hiervoor ging ik met koters op visite ter ouderen. Zij vertelden mij hun levensverhaal. Ik schreef ginds eentje verzinsel van plusteken den koters maakten er tekeningen ter. Den ouderen hebben den sprookjes voorgelezen ter den schoolklas. Zometeen zijn zij gebundeld totdat eentje sprookjesboek. Den teksten plusteken tekeningen zijn tentoongesteld ter den zorginstelling. Dat maakt mensen trots, maar zowel hun gezin. Plus er ontstaat nieuwe vriendschappen. Mensen gaan samen koffiedrinken, spelletjes doet plusteken televisiekijken. Dit verkleint den verlatenheid. Zowel dat is eentje smaakvol effect.’  

Studio ter woonzorgcentrum

‘Ik wasgoed op zoek zoals eentje werkplaats. Ginds wilde ik eentje dag vanaf week kunst maken met ouderen. Ik benaderde eentje twee woonzorgcentra ter Almere. Archipel reageerde positief. Den directeur zei: ‘Kom maar zoals Archipel, dan ontvang jouw hier eentje werkplaats. Te uitwisseling maak jij eentje dag vanaf week kunst met onze ouderen.’ Dit ruildienst gaat alhoewel tien schooljaar inderdaad.’ 

Zoete inval

Ouderen schilderen muur samen met kinderen‘Overal ter mijn werkplaats zweven schilderijen, staan dozen plusteken ligt materialen. Er staat klassieke rietje op. Dat maakt den sfeer zó verschillend dan ter den surplus van ie woonzorgcentrum. Ie is eentje soort oase waar mensen ontspannen. Er zijn veel tellen. Daardoor schenkkan ik zoals zonder loeren, maar den buitenwereld schenkkan zowel zoals binnenshuis loeren. Bewoners stevenen binnenshuis, ouderen komen tekenen plusteken er komen mensen van zonder. Den burgemeester, wethouders plusteken andere kunstenaars. Zij zijn iedereen alhoewel geweest.’

Financiering 

‘Tenzij eentje werkplaats, had ik zowel eentje inkomen nodig. Na watten research ontdekte ik eentje wereld aan subsidies; fondsen diegene ie leven van ouderen willen verbeteren, zoals Pensioenfonds Sluyterman Van Loo, Pensioenfonds RCOAK, ZonMw, Pensioenfonds voordat Cultuurparticipatie plusteken ie Oranje Pensioenfonds. Er is zoveel poen ter den wereld, maar jouw moeten ie weten te vinden. Dat kost tijdstip plusteken moeite, maar laat jouw noch ontmoedigen. Ik ben er tijdelijk handig ter. Zo word ik voordat ie project Natuurkunstpark betaald voordat mijn poëzie, maar zowel voordat den publiciteit diegene ik verzorg. Op dit wijze bouwsector ik eentje inkomen op. Noch elke subsidieaanvraag lukt. Zo’n zestig procent is succesvol. Daarnaast draagt Archipel somwijlen ter aan projecten. Dat schenkkan 2500 euro zijn, maar zowel 30.000; onderschikkend van hoe vitaal ie project is plusteken hoeveel poen er is. Dat is elk schooljaar bewakers. Archipel laat zo zien dat zorgkunst meerwaarde heeft. Bewoners hebben er vreugde ter plusteken hun gezin ziet dat.’ 

Effect van kunst op ouderen

‘Ik werkgelegenheid met kwetsbare ouderen. Ruwweg den tweede van kip heeft dementie. Dit mensen zijn vaak onbevangen, netwerken mits kunstenaars. Dat maakt kip vatbaar voordat kunst. Kunst is huwelijk. Dat voelen mensen plusteken dat geven zelfrespect. Neem Sjaan. Zij had dementie plusteken wasgoed extreem laaiend dat haar koters haar zoals Archipel hadden gebracht. Zij wilde absoluut noch zoals mijn werkplaats komen. Weliswaar wist eentje verpleger haar overheen te halen. Ik liet haar tekenen plusteken nam haar mee zoals musea plusteken zoals andere kunstenaars. Uiteindelijk bloeide zij op plusteken maakte zij prachtig werkgelegenheid. Sjaan wasgoed eentje ander persoon word. Zij genoot van den tijdstip diegene zij nog had.’

Trots

‘Indien ik met iemand werkgelegenheid, vergeet ik den surplus van den wereld. Iemand is dan even noch zwakzinnig. Jou waardeert elkander wegens wie jouw bent. Kunst maakt trots, mensen vinden waterverplaatsing ter zichzelf. Er is tijdstip plusteken voetlicht. Dat zie jouw terug ter hun kunst, netwerken mits den samenwerkingsverband met eentje kunstenaar. Mensen maken iets watten wezenlijk inderdaad is.’ 

Voordelen voordat tehuizen 

‘Woonzorgcentra toestaan den buitenwereld graag zien waar zij mee bezig zijn, maar zij weten noch steevast hoe. Kunst schenkkan daarbij promoten. Wegens eentje kunstenaar ter stulp te halen, kun jouw ter den pers komen. Waar wij zoals toe willen, is dat zorginstellingen creatieve centra wordt. Dat mensen erheen gaan omdat er eentje muziekstuk is, of eentje uiteenzetting, plusteken noch enig omdat hun moeder ginds woont.’ 

Covid-19

‘Corona gooide roet ter ie opeten. Op 19 maart gingen alle deuren van zorginstellingen op slot. Ik mocht nog welnu ter mijn werkplaats, maar geen mensen meer ontvangen. Dan moeten jouw creatief zijn. Ik werkgelegenheid nu aan kunstprojecten via eentje tentje. Dat is bereikbaar via den tuin plusteken ie komt uit ter den activiteitenruimte. Dankzij doorzichtige schermen schenkkan ik den ouderen zien plusteken kunnen wij met elkander praten, maar wij kunnen elkander noch aanraken. Weliswaar is ie lastig dat wij geen huwelijk voeling hebben. Ik stapel dat ik snel mensen mogen ontvangen ter mijn werkplaats. Er voetstappen er makkelijk zes ter, op gepaste afstand.’ 

Ouderen schilderen samen een muur

Beeld via Hein Walter

Meer inlichting: neem voeling op met Ingrid Smit van LKCA, 030 7115117 of via mail ingridsmit@lkca.nl