Zorgminister Ernst Kuipers roept artsen diegene zichzelf bezighouden met den discussie rond den sluiting van trio ziekenhuislocaties voordat complexe kinderhartchirurgie op te uitvallen met “jawel verwijten maken. Dat helpt noch, ie is schadelijk, ie is noch zinvol.”

Den minister reageerde op vragen overheen eentje verzoekschrift diegene dinsdag wordt aangeboden aan den Tweede Ruimte, waarin wordt gevraagd wegens complexe kinderhartoperaties weliswaar ter Groningen te blijven uitvoeren. Ie universitair medisch centrum daarginds is één van den trio ziekenhuizen diegene op termijn willen uitvallen met dit operaties.

Ongeacht Groningen willen zowel den academische ziekenhuizen ter Leiden plus Mokum op termijn uitvallen met complexe kinderhartchirurgie. Zowel zij vermeld ie slot “oneerlijk” plus eentje depressie voordat hun patiënten. Ene menigte kinderhartchirurgen diegene werken ter den twee ziekenhuizen ter Rotterdam plus Utrecht diegene welnu onderbrak mogen gaan met ie uitvoeren van den operatie, verdedigt ie slot uitgerekend. Den artsen zeggen dat ie focussen van den complexe zorg uitgerekend terdege is voordat den overlevingskansen van patiënten.

Beschadigend

Voormalige zorgminister Hugo den Jonge besloot overheen den sluiting van den trio kinderhartcentra. Kuipers bekrachtigde diegene besluit. Hij wijst erop dat den discussie overheen den dichtheid van den kinderhartchirurgie ofschoon decennia loopt. Hij hoopt dat den artsen diegene zichzelf met dit file bezighouden “ie ter ieder geval voordat jawel krijgen dat zij feitelijk op den inhoud plus op ie bij van den patiënten den discussie voeren plus noch zoals jawel”.

Volgens den minister vermag den discussie verschillend “beschadigend” zijn, “allereerst voordat ouders plus patiënten, maar zowel beschadigend voordat den dokters wederkerig, diegene nog lang met jawel willen samenwerken op eentje terrein waar samenwerkingsverband feitelijk cruciaal is.”

Voort: ANP