Zorgminister Ernst Kuipers roept artsen diegene zichzelf bezighouden met den discussie rond den sluiting van trio ziekenhuislocaties voordat complexe kinderhartchirurgie op te uitvallen met “mekaar verwijten maken. Dat helpt noch, ie is schadelijk, ie is noch zinvol.”

Den minister reageerde op vragen overheen ene verzoekschrift diegene dinsdag wordt aangeboden aan den Tweede Ruimte, waarin wordt gevraagd wegens complexe kinderhartoperaties weliswaar ter Groningen te blijven uitvoeren. Ie universitair medisch centrum daarheen is één van den trio ziekenhuizen diegene op termijn willen uitvallen met dit operaties.

Overlevingskansen

Ongeacht Groningen willen zowel den academische ziekenhuizen ter Leiden plusteken Mokum op termijn uitvallen met complexe kinderhartchirurgie. Zowel zij vermeld ie gevolgtrekking “oneerlijk” plusteken ene depressie voordat hun patiënten. Eentje menigte kinderhartchirurgen diegene werken ter den twee ziekenhuizen ter Rotterdam plusteken Utrecht diegene welnu vanwege mogen gaan met ie uitvoeren van den operatie, verdedigt ie gevolgtrekking zonet. Den artsen zeggen dat ie focussen van den complexe zorg zonet ja is voordat den overlevingskansen van patiënten.

Op inhoud discussiëren

Voormalige zorgminister Hugo den Jonge besloot overheen den sluiting van den trio kinderhartcentra. Kuipers bekrachtigde diegene besluit. Hij wijst erop dat den discussie overheen den dichtheid van den kinderhartchirurgie nu decennia loopt. Hij hoopt dat den artsen diegene zichzelf met dit file bezighouden “ie ter ieder geval voordat mekaar krijgen dat zij feitelijk op den inhoud plusteken op ie gewichtigheid van den patiënten den discussie voeren plusteken noch zoals mekaar”.

Volgens den minister schenkkan den discussie verschillend “beschadigend” zijn, “allereerst voordat ouders plusteken patiënten, maar zowel beschadigend voordat den dokters wederkerig, diegene nog lang met mekaar willen samenwerken op ene terrein waar samenwerkingsverband feitelijk cruciaal is.” (ANP)