Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid laat te ie file overheen den dichtheid van den kinderhartcentra zowel minister Conny Helder plus staatssecretaris Maarten van Ooijen meekijken. Dat heeft hij alhoewel voordat zijn benoeming zo afgesproken, zei hij te den Tweede Ruimte. SP’er Maarten Hijink had hier vragen overheen omdat Kuipers bestuursvoorzitter wasgoed van ie Erasmus MC, eentje van den twee Nederlandse ziekenhuizen diegene dit zorg zullen blijven overhandigen. Op dit file past ie ministerie steeds eentje “zesogenprincipe” toe, beloofde Kuipers.

Hijink benadrukte te zijn vragen dat hij noch twijfelde aan den integriteit van minister Kuipers, maar welnu den vorm van belangenverstrengeling wilde voorkomen. Ie file overheen den kinderhartcentra ligt zeer ontvankelijk. Den ziekenhuizen diegene den zorg voordat nageslacht met eentje ingeboren hartziekte volgens den huidige plannen straks noch meer zullen leveren, verzetten zichzelf ertegen. Ie gaat daarbij wegens ie UMCG te Groningen plus CAHAL, eentje samenwerkingsverband van den academische ziekenhuizen te Mokum plus Leiden.

Vakminister met verleden

Hijink stelde “op zichzelf volstrekt begrijpelijke” vragen, zei Kuipers. Den minister verwees zoals zijn persoonlijke geschiedenis diegene hem zowel met den twee andere hartcentra verbindt. “Jouw zullen kunnen zeggen: ik ben eentje Groninger. Ik heb gestudeerd te Groningen, ik heb eentje percentage van mijn vorming gedaan te Groningen. Dat is mijn alma mater. Ik heb zowel eentje percentage van mijn vorming plus eentje percentage van mijn werkzame leven te ie VU MC, nu ie Mokum UMC, zittend plus ik heb te ie Erasmus MC zittend.”

Volgens hem zullen den Ruimte er zowel te den toekomst “telkens tegen aanlopen” dat hij indien vakminister betrokken is onder zaken waar hij te ie verleden zowel indien dokter plus zorgbestuurder mee te maken heeft gehad. “U moeten ervan uitgaan dat ik dit re professioneel zullen tenuitvoerleggen”, aldus Kuipers. (ANP)