Binnenshuis ie WIDE-onderzoek (‘WGS Implementation ter standard cancer Diagnostics for Each cancer patient) wordt gekeken zoals den mogelijk inzet van Whole Genome Sequencing, of WGS-diagnostiek. Dit is ene techniek diegene ter één keer ene compleet beeld geven van den mutaties ter ie DNA. Ermee schenkkan dan zowel bepaald welke geneesmiddelen den mogelijkheid hebben wegens den tumorgroei effectief te remmen. WGS worden totdat nu toe met name toegepast binnenshuis klinische studies. Onderzoekers pleiten nu voordat ie wedden van den WGS-techniek onder den diagnostiek.

“Kanker vormt vanwege mutaties ter ie DNA. Er zijn steeds meer geneesmiddelen diegene werkzaam zijn onder specifieke gebreken ter ie DNA van den tumor van ene individuele patiënt. Ene medicijn dat noch past indien ene tool ter ie slot werkt noch, terwijl jij welnu ie risico van den bijwerkingen hebt”, vertelt projectleider van ie WIDE-onderzoek Gerrit Meijer. Hij is patholoog plus senior groepsleider aan ie Nederlands Kanker Instituut ter Mokum plus hoogleraar oncopathologie aan ie UMC Utrecht.

Juiste kanker medicijn schiften

Tijdens den treatment van kanker wordt steeds vaker gewoonte vervaardigd van gepersonaliseerde behandelingen. Daarvoor wordt vanaf patiënt onderzoeken welke DNA-veranderingen den kanker onder hem of haar heeft wegens zo te defini welk medicijn daarvoor ie lieve werkt. Daarbij komt dat, vanwege ie groeiende veel geneesmiddelen, zowel ie veel afwijkingen dat getest moeten wordt blijft toenemen. Dit zijn vaak geneesmiddelen diegene bedoeld zijn voordat den treatment van specifieke mutaties.

Voordat ie stellen van ene goede diagnose plus den verkiezing voordat ie uiterst effectieve medicijn is den inschatting van tumorweefsel ene doorslaggevend onderdeel. Traditioneel wordt ie tumorweefsel vanwege ene patholoog onder ene microscoop beoordeeld. Steeds vaker wordt echter zowel ie tumor DNA beoordeeld. “Ter den huidige praktijk hebben wij vaak meerdere uittesten nodig wegens totdat ene juiste gevolgtrekking te komen. Diegene wordt na jawel verricht, waardoor ie ene tijdje schenkkan duren voordat uiteindelijk den relevante DNA-afwijking wordt gevonden,” aldus Meijer.

Inzet WGS-diagnostiek

Ingevolge den technologische vooruitgang neemt ie zogenoemd ‘sequencen’ van humane genomen nu nog maar voetbalelftal dagen ter deeg voordat ene uitsluitsel vertrouwd is. Nauwelijks twintig schooljaar geleden duurde dat proce nog meer dan tien schooljaar. Onderzoekers zijn dan zowel van visie dat WGS-diagnostiek aangeboden moeten wordt aan alle patiënten met uitgezaaide kanker wegens op fundament van den lieve diagnostiek totdat den lieve behandelkeuze te komen. Daarnaast biedt WGS zowel ene meerwaarde onder patiënten diegene welnu uitzaaiingen hebben, maar onder wie noch manifest is watten den primaire tumor is.

Ene belangrijke partner binnenshuis ie project is den Hartwig Medical Foundation ter Mokum. Ginds wordt voordat Nederland den meeste WGS-bepalingen voordat kankerdiagnostiek verricht. “Centralisatie van dit moleculaire diagnostiek van den toekomst ter ene beperkt veel laboratoria ligt voordat den hand,” vindt Meijer.

Den classificatie van tumoren wordt dankzij den invoering van moleculaire diagnostiek steeds verfijnder. Meijer zegt hierover “Tien a vijftien schooljaar geleden kenden wij nog maar drietal soorten longkanker, gebaseerd op hoe ie er onder den microscoop uitzag. Tegenwoordig kennis wij er meer dan tien, gebaseerd op welke mutaties ter ie DNA zitten plus welke geneesmiddelen den lieve mogelijkheid hebben wegens den tumorgroei te remmen.”

Weliswaar zijn den gerichte behandelingen op dit uur vooral nog gestructureerd op veel voorkomende tumortypes, zoals longkanker. “Voordat minder voorkomende kankersoorten zijn nog maar weinig gerichte geneesmiddelen geregistreerd. Er is meer research nodig zoals precisie oncologie ter diegene tumor types, zodat innovaties noch louter beperkt blijven totdat den tumorsoorten diegene voordat farmaceutische bedrijven financieel interessant zijn”, aldus Meijer.

WIDE-studie

Wegens den haalbaarheid, validiteit plus toegevoegde waarde van WGS onder ziekelijk diagnostisch research te toetsen wordt den WIDE-studie verricht diegene zichzelf nu ter ene afrondende ontwikkelingsfase bevind. Binnenshuis diegene studie is van 1200 patiënten met uitgezaaide kanker ene biopt afgenomen. ZonW heeft dit studie met 1,5 miljoen euro gesubsidieerd.

Openingsmanifestatie 2022

Wilt u op 09 mei 2022 zowel zoals den ICT&health Openingsmanifestatie?
Entreekaarten zijn kosteloos maar op is écht op! Dus wacht noch plus meld u snel aan.