Den afgelopen jaren waren er verschillende studies diegene machine learning gebruikten wegens suïcidaal rijrichting te kunnen wichelen. Ie is den bedoeling dat eentje zelflerend algoritme artsen vermag promoten wegens suïcidaliteit te doorspreken met patiënten met eentje verhoogd risico. Eentje overzichtsstudie van The Lancet Psychiatry te ie nummer van maart 2022 wijst uit dat er mogelijkheden zijn, maar zowel kansen op ongemakken. Den wijze waarop suïcidaal rijrichting wordt geregistreerd, vermag bijvoorbeeld nog reuze verbeterd wordt.

Te veel valselijk positieve ongemakken

Er zijn verschillende studies diegene toestaan zien dat machine learning vermag wordt ingezet wegens suïcidaliteit te wichelen. Weliswaar maken zelfs den liefste algoritmes nog steeds relatief veel, met name vals-positieve, ongemakken. Zowel ie metterdaad voorkomen van suïcidaal rijrichting met behulp van algoritmes staat nog te den kinderschoenen, aldus eentje overzichtsstudie van ie Trimbos-instituut, Altrecht, den Vrije Universiteit Mokum (VU) plusteken den universiteiten van Manchester plusteken Leuven diegene worden vervaardigd te opdracht van The Lancet Psychiatry.

Suïcidaal rijrichting is ’n ingewikkeld probleem

Ie blijft zelfs voordat den slimste algoritmes lastig wegens suïcidaal rijrichting te wichelen, omdat ie eentje gevolg is van complexe interacties tussen vele mogelijke factoren zoals sociale, psychologische plusteken omgevingsfactoren. Te watten voordat omtrek is iemand opgegroeid? Is er eentje verhoogde waarschijnlijkheid op laagconjunctuur? Heeft iemand ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt? Ie zijn iedereen gegevens diegene nodig zijn voordat machine learning.

Toch blijkt ie weliswaar mogelijk wegens via machine learning diegene complexe samenhang mee te nemen plusteken zodoende den voorspelling te verbeteren. Maar ie wichelen van suïcidaal rijrichting blijft lastig, simpelweg omdat ie relatief weinig voorkomt.

Vertaling zoals praktijk is ingewikkeld

Daarnaast vraagt den vertaling van den uitkomst van eentje algoritme te den wending van daadwerkelijke preventie den nodige voetlicht. Watten vermag eentje behandelaar er bijvoorbeeld mee indien onderzoekers eentje suïcide kunnen wichelen op fundament van registratiedata met eentje nauwkeurigheid van 80 procent? Dat resultaat moeten geïnterpreteerd wordt plusteken vertaalt wordt zoals den praktijk.

Machine learning heeft schattig zin heeft indien er noch schattig voetlicht is voordat signalering, maar zowel voordat zorgtrajecten na ie wichelen van suïcidaal rijrichting. Totdat slot zijn er volgens den onderzoekers nog eentje stoer veel uitdagingen. Denken hierbij onder meer aan den kwaliteit van den gegevens plusteken ethische uitdagingen diegene machine learning met zichzelf meebrengt.

Machine learning ter gezondheidsonderzoek

Te den zorg wordt steeds vaker gebruikgemaakt van zelflerende algoritmes. Zo vermag met complexe computerberekeningen nauwkeurig wordt voorspeld waar eentje tumor te ie vlees zit of watten ie optimale uur is wegens ontslagen te wordt op den intensive care.

In ie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is bijvoorbeeld research met algoritmes gedaan zoals den wendingen te den beleving van gezondheid van patiënten. Den onderzoekers van ie LUMC plusteken Salut hebben daarbij voordat ie vooraf te Nederland gewoonte vervaardigd van machine learning-techniek uit den spraaktechnologie. Doelwit van ie research wasgoed wegens veelvoorkomende patronen van gezondheidsveranderingen te identificeren.

Openingsmanifestatie 2022

Wilt u op 09 mei 2022 zowel zoals den ICT&health Openingsmanifestatie?
Entreekaarten zijn kosteloos maar op is écht op! Dus wacht noch plusteken meld u snel aan.