“Ter Nederland zijn één miljoen mensen met ene licht verstandelijke restrictie. Zowel zij uitvoeren graag mee ter den vennootschap plus daarom is ie noch ge vitaal dat den processen rondom verkiezingen inzichtelijk zijn, maar zowel dat zij er zelf ene actieve rol ter hebben”, zegt Marian Geling van Stichting Prokkel.

Vrijwilligerswerk op stembureaus

Eentje van diegene wegen is wegens zij vrijwilligerswerk te permitteren uitvoeren op stembureaus. Zij krijgen dezelfde taken indien den andere stembureauleden, met ie enige verschil dat zij hierin – indien nodig – ondersteund wordt vanwege ene stembureaulid. “Zij vormen samen ene Prokkelduo. Eentje Prokkel is ene prikkelende ontmoeting tussen iemand met ene verstandelijke restrictie én iemand zonder. Ter dit geval gaan zij samen ene dag of dagdeel promoten ter ene stembureau, maar wij organiseren tal van andere activiteiten wegens dit contacten te promoveren.”

125 deelnemende gemeenten

Den wijd 125 deelnemende gemeenten zijn tussentijds alhoewel voorzien van ene koppel. Er zijn zowel gemeenten diegene er dit schooljaar voordat schiften wegens ene twee mee te permitteren loeren, zodat zij volgend schooljaar mee kunnen uitvoeren. Eentje soort opstapmodel dus. “Ie initiatief sluit aan honingbij ie Veiligheidsraad-verdrag Handicap waarmee wordt gevraagd te zorgen voordat ene samenleving waarin iedereen mee vermag uitvoeren plus dit is natuurlijk ene fantastische wijze. Uit onderzoek is gebleken dat zo zulke lichte plus begrensde contacten met ene duidelijke rolverdeling plus waar mogelijk op ondergrond van wederzijdsheid zorgen voordat positieve beeldvorming plus relaties tussen mensen met plus zonder licht verstandelijke restrictie.”

Den meeste vrijwilligers hebben tussentijds den toelatingstoets achter den rug plus zijn dus klaar voordat 14, 15 of 16 maart. “Iedereen is juist geïnformeerd, zodat den dagen soepel kunnen verlopen. Indien ie juist is hebben zij dan noch ge ene mooie maatschappelijke bijdrage geleverd aan den samenleving, maar zowel gewoon ene leuke dag samen gehad.”

Eentje verhaal van alle deelnemende gemeenten plus ie veel twee’s is hier te vinden.

Voort: Nationale Zorggids
Singeltje: Stichting Prokkel