Trio bewoners van ie woonzorgcentrum zijn waarschijnlijk overleden aan ie coronavirus plusteken twaalf bewoners zitten te isolatie omdat zij mogelijk met ie virus besmet zijn. Heiko mogen geen visite ontvangen, geen opzoeken afleggen aan andere bewoners van ie woonzorgcentrum plusteken hij mogen ie Heiko:  ‘Ik woon te ene kluizenaarshut, maar welnu te ene mooie kluizenaarshut met viertal vertrekken. Plus we mogen onszelf even toestaan luchten te ie park.’

Rustige stemming

Mensen (zoals Heiko, red.) diegene zelfstandig ie park te kunnen, mogen ene wandeling maken.’ Voorts vertelt Heiko dat er ondanks den maatregelen ene rustige stemming te ie woonzorgcentrum heerst: ‘Er heerst geen paniek. Ie gaat overheen ie generaal vrij was. (…) Ze zijn hevig streng. Maar ie voelt noch nep ik onder ene intact streng staatsbestel woon, ze gaan er was mee wegens plusteken we wordt van tijdstip totdat tijdstip was op den hoogte gehouden.’ 

Sociale contacten

Heiko nevel sociale contacten, zo vertelt hij.  ‘Ie fijnste zullen zijn indien je weer visite mogen ontvangen. Den nageslacht komen hier normaal gesproken vrij regelmatig, dat wasgoed subtiel. Ik ging zowel vaak even met hun uit opeten, even iets verschillend uitvoeren. Dat je even iets verschillend kunt zien plusteken dat je met je dochter of met je zoon ie nodige kunt doorspreken. Maar dat, ja, dat mis ik.’

Heiko vervolgt:  ‘Ik mis zowel den contacten hier wederkerig. Bijvoorbeeld den praatjes diegene je maakt met den omwonenden, maar zowel ie voeling te lastige situaties. Wegens ene voorbeeld te geven: ik heb hier ene mijnheer ontmoet plusteken hij vertelde dat zijn vrouw overleden wasgoed. Ik wasgoed van project wegens ene dag of watten na den begrafenis van zijn vrouw zoals hem toe te gaan, wegens hem mijn meeleven te betuigen. Wegens den coronamaatregelen lukte dat noch, plusteken wegens ie oog op privacy kon ik zijn telefoonnummer zowel noch van den verwelkoming krijgen. Dat soort goedje zijn intact hevig.’

Inherent regie neemt voltooid: ‘Ik word beperkt’ 

Heiko vertel dat hij ene atavisme van zijn inherent regie ervaart. Honingbij inherent regie staat eigenaarschap voorop, dat je zelf den regie hebt overheen den windrichting diegene op wilt. ‘Ik word beperkt te mijn uitingen zoals anderen. Ik vermag noch erop andere bewoners op visite diegene gehandicapte zijn bijvoorbeeld. Den enige verruiming van den maatregelen waar ik op opeenhoping, is dat ze hier ene ruimte vrijmaken diegene we mogen gewoontes wegens visite te ontvangen. Ik denken schattig noch dat ze dat hier wagen plusteken kunnen.’

Veerkracht

Totdat slot vertelt Heiko overheen watten hem helpt den dagen voort te komen te dit lastige tijdstip: ‘Je moeten zowel zoals den goedje loeren diegene je nog welnu vermag plusteken waar je vrolijk mee kunt zijn, zodat ie andere watten verdrongen wordt. Indien er iets vervelends te je stamhoofd komt, moeten je zorgen dat er iets verschillend voordat te den positie komt waar je vrolijk mee bent, plusteken daarheen zo veel mogelijk aan vasthouden. Zo zit ik zowel te elkander. Ik ben vrolijk met watten ik nog welnu vermag zien, daarheen focus ik me op. Ik opeenhoping dat ik ie einde van den coronacrisis mee vermag maken plusteken dat ik alhoewel mijn nageslacht plusteken kleinkinderen weer vermag vrijen. Nu opbellen plusteken mailen zij me vaak. Ginder word ik hevig vrolijk van!’

Dit wetsartikel is voorheen verschenen op den Movisie webstek.