Facebooktwitterlinkedinmail

7 sprokkelmaand 2022 – Onderzoekers van ie Radboudumc hebben ene set groeidiagrammen voordat den hersenen ontwikkeld. Dit ‘hersengrafieken’ bieden referentiemodellen voordat den ontwikkeling plusteken veroudering van den hersenen lopend ie hele leven, op onderstel van ene enorme dataset. Den modellen zijn geschikt wegens voordat elk persoon persoonlijke voorspellingen te doet diegene relevant zijn voordat vele hersenaandoeningen, plusteken hebben daarom ene vitaal klinisch potentieel. Den software plusteken modellen zijn online vacant. Ie werkgelegenheid is gepubliceerd te eLife.

“Haastigheid iedereen wetenschap den groeidiagrammen waarmee artsen den ontwikkeling van koters meten, bijvoorbeeld den groeidiagrammen diegene zijn ontwikkeld onderbrak den Wereldgezondheidsorganisatie,” zegt Andre Marquand, vorser honingbij den divisie Cognitieve Neurowetenschappen van ie Radboudumc. “Artsen wereldwijd zetwerk bijvoorbeeld ie lichaamsgewicht of den lengte uit tegen den ouderdom. Zo beoordelen zij den ontwikkeling van ene individueel kleuter ten opzichte van den variatie te den populatie, plusteken treinen zij ontwikkelingsachterstand op.”

Den onderzoekers bieden nu idem voordat den hersenen: groeidiagrammen voordat den ontwikkeling plusteken veroudering van den hersenen, noch ge voordat koters, maar voordat den hele levensduur van twee totdat honderdtal schooljaar. “Wij hebben hoge resolutie MRI-beelden geanalyseerd van nagenoeg 60.000 mensen van vrijwel 80 MRI-scanners overheen den hele wereld,” legt Saige Rutherford uit, promovendus plusteken eerste schepper. “Wij gebruikten metingen van ie volume van verschillende hersenstructuren of den zwelling van den hersenschors op verschillende leeftijden, plusteken maakten groeidiagrammen voordat elk hersengebied. Zo creëerden wij ene nauwkeurige atlas van ie menselijk brein lopend ie hele leven.”

Wendingen te hersenstructuur
Den modellen maken ie mogelijk wegens op ie niveau van ene individuele persoon voorspellingen te doet overheen den groei plusteken veroudering van den hersenen, ten opzichte van bevolkingsnormen. Marquand: “Wij hebben nu ene referentiemodel waarmee wij variatie tussen individuen te speelkaart brengen plusteken watten onzerzijds helpt wegens veel verschillende hersenaandoeningen huis te vatten, zoals ADHD, schizofrenie, dementie plusteken den ziekte van Alzheimer.”

Den toepassingen zijn talloos. Den modellen treinen wendingen te den hersenstructuur op, diegene te ene vroegtijdig stadium kunnen wijzen op ie voortkomen van ene psychische verstoring. Zij kunnen beoordelen of ene regio te den hersenen honingbij ene persoon dikker of dunner is dan modaal voordat dit levensfase. Zowel promoten den modellen honingbij den stratificatie van psychische stoornissen. Bijvoorbeeld voordat ie vinden van overeenkomsten tussen mensen diegene verschillende subtypes van stoornissen hebben, of wegens te den toekomst mensen te zoeken diegene op ene treatment zullen reageren. Ook volgt ie monster den voortgang van ziekte of ie effect van ene treatment.

Vingerafdrukken van den hersenen
Zo’n uitgestrekte breinatlas wasgoed nog noch vroeger vacant. Den modellen plusteken zowel den software voordat ie gewoonte zijn online vacant pretenderen. “Wij gewoontes ene zittend softwareprogramma genaamd Freesurfer, waarmee wij ie volume plusteken den zwelling van hersenstructuren meten,” legt Marquand uit. “Wereldwijd gewoontes duizenden ziekenhuizen dit software, dus dat levert gemakkelijk den toerusting metingen op. Met onze software indien verwijsbrief blijkt dan hoe ene menigte van patiënten of studiedeelnemers uit ene specifiek ziekenhuis ie doet in den hele populatie.”

Ter den nabije toekomst vermag den software van vitaal zin zijn honingbij klinische studies, denkt Marquand. “Mits jouw ene verfrissend medicijn wilt onderzoeken tegen ene hersenaandoening, bijvoorbeeld den ziekte van Alzheimer, kun jouw met onze software proefpersonen zoeken met ene bepaald profiel, zoals degeneratie te ene vroegtijdig stadium. Dat werkt indien ene soort vingerafdruk van den hersenen. Dat maakt ie research efficiënter, omdat jouw gemakkelijk verschillen tussen groepen mensen opspoort. Uiteindelijk kunnen zulke hulpmiddelen zowel nuttig zijn te den kliniek wegens medicijnen of interventies precies te uitbalanceren op den mensen diegene zij nodig hebben.”

Voorbeeld van ene groeidiagram ontwikkeld onderbrak den onderzoekers. Dit groeidiagram toont ie volume van den amygdala, ene regio te den hersenen dat vaak geassocieerd is met emoties. Den metingen zijn verricht met MRI honingbij veel mensen op verschillende leeftijden. Alle meetpunten staan geplot plusteken voorbinden ie gemiddelde volume van den amygdala plusteken den variatie te den populatie van twee totdat honderdtal schooljaar oud.

Overheen den publicatie
Dit research is gepubliceerd te eLife: Charting Brain Growth and Aging at High Spatial Precision. Saige Rutherford, Charlotte Fraza, Richard Dinga, Seyed Mostafa Kia, Thomas Wolfers, Mariam Zabihi, Pierre Berthet, Amanda Worker, Serena Verdi, Derek Andrews, Laura Han, Johanna Bayer, Paola Dazzan, Phillip McGuire, Roel T. Mocking, Aaart Schene, Brenda W. Pennix, Chandra Sripada, Ivy F. Tso, Elizabeth R. Duval, Soo-Eun Chang, Mary Heitzeg, S. Alexandra Burt, Luke Hyde, David Amaral, Christine Wu Nordahl, Ole A. Andreasssen, Lars T. Westlye, Roland Zahn, Henricus G. Ruhe, Christian Beckmann, Andre F. Marquand.

Waterput: radboudumc.nl

Dit manifest is 25 keer lezen.

Facebooktwitterlinkedinmail