Wij hebben ie afgelopen schooljaar allen willen geoefend hoe ie is wegens minder sociaal voeling te hebben. Honingbij iemand op den koffie gaan is noch meer vanzelfsprekend, plusteken vrienden eentje liefkozing geven vermag alreeds haastigheid eentje schooljaar noch meer. Veel ouderen zien hun (klein)koters zowel minder vaak sinds den coronacrisis. Samengevat, veel mogelijke risicofactoren voordat verlatenheid, diegene vragen wegens eentje uitkomst diegene past ter dit tijdstip.

Verlatenheid is eentje sentiment dat vormt om eentje gemis ter ie sociale netwerk. Ie is eentje groeiend probleem onder Nederlandse ouderen. Te 2019, vóór alle coronamaatregelen ingevoerd werden, voelde eentje half miljoen ouderen van 75 schooljaar plusteken pa zichzelf enigszins of sterk eenzaam (CBS, 2020). Den verwachting is dat dit cijfers tijdens den coronacrisis louter nog maar voorts zijn toegenomen.

Met dit cijfers ter ie gedachten hebben ie Radboudumc Nijmegen, Games for Health plusteken Coöperatie DELA ie SamenSpelen-platform opgezet. SamenSpelen is zowel eentje app vol met laagdrempelige spelletjes voordat eentje waardevol ogenblik, mits eentje verhoging dat tweedehands vermag wordt voordat wetenschappelijk research.

Laagdrempelig digitaal voeling

Den onderzoekers van ie Radboudumc denken dat ie spelen van spelletjes vermag meebetalen aan ie aangaan van laagdrempelig voeling tussen ouderen plusteken andere familieleden plusteken vrienden. Van kinds uit aan is samen spelen namelijk den wijze tijdens uitstek wegens op eentje plezierige wijze voeling te leggen met anderen. Daarom is, met behulp van input van ouderen, SamenSpelen ontwikkeld.

Den app bevatten zowel digitale versies van kennis spellen (Galgje, Zeeslag) mits gloednieuwe spellen zoals Fotoslang plusteken Emojij. Den spellen zijn zo ontworpen dat zij op eentje laagdrempelige wijze eentje subjectief plusteken waardevol voeling stimuleren. Zij toeschijnen daarom geschikt wegens bestaande contacten te verzorgd plusteken nieuwe contacten te leggen.

Wetenschappelijk research

Ie grootschalige SamenSpelen-onderzoek is opgezet onder leiding van Prof. dr. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Klinische Geriatrie van ie Radboudumc. Te ie research wordt deelnemers willekeurig verdeeld overheen trio groepen. Den trio groepen ontvangen elk eentje verschillende versie van den app. Te elke app zit eentje interactieve vragenlijst diegene deelnemers maandelijks, verstrooid overheen 12 maanden, beantwoorden. Te den apps van den twee spelgroepen zit daarnaast eentje gevarieerd spelaanbod. U kunt ermee zo vaak spelen mits u wilt. Te den app van den  controlegroep wordt geen spellen aangeboden. HIervoor paardenhoeven deelnemers louter den app te installeren plusteken den vragenlijsten te beantwoorden.

Radboudumc zoekt vrijwel 2200 enthousiaste vrijwilligers van 65 schooljaar of pa. Met hoen hopen zij verlatenheid onder ouderen te kunnen verminderen. Bent u of weten u iemand van 65 schooljaar of pa diegene mee wil promoten dit research tegen verlatenheid totdat eentje welslagen te maken? Meldt u dan ondertussen aan voordat ie research of stuurwiel dit manifest om!

Meer kennisgeving plusteken aanmelden

Meer kennisgeving overheen den SamenSpelen-app plusteken ie research is te vinden op www.samenspelen.online. Ginds kunt u zichzelf zowel aanmelden mits u mee wilt uitvoeren aan ie research.

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht tijdens Jeroen Janssen, vorser ter ie project, om te mailen zoals Jeroen.Janssen@radboudumc.nl of te opbellen: 06 – 31 12 51 41.