Ouderen die betekenisvolle activiteiten blijven doen, ervaren meer eigenwaarde, voldoening en plezier in het leven. Voorbeelden van zinvolle activiteiten zijn: het (weer) leren omgaan met de afstandsbediening of de mobiele telefoon, fietsen van een vaste route, samen bewegen, het uitvoeren van een hobby of plezierige bezigheden. 

Wensen achterhalen

Hoe kom je erachter wat de wensen en behoeften zijn van mensen met dementie en hun partners? Welke leefstijl hebben ze? Ervaren ze een gemis aan bezigheden? Willen ze juist samen dingen doen of apart? Deze vragen komen aan bod in de gesprekshulp ‘Actief blijven met dementie’ van docent en onderzoeker Netta van ’t Leven van Hogeschool Rotterdam. 

Download de gesprekshulp Actief blijven met dementie (pdf) 

5 onderwerpen en voorbeeldvragen

In de gesprekshulp komen 5 onderwerpen aan bod waarmee je uitvraagt wat belangrijk is voor de cliënt en zijn partner:

  1. Gemis aan activiteiten
  2. Actieve leefstijl
  3. Samen, of juist apart
  4. Openstaan voor veranderingen
  5. Fysieke beperkingen en veiligheid

Bij elk onderwerp vind je een set voorbeeldvragen en suggesties hoe je kunt doorvragen om erachter te komen wat belangrijk is voor de cliënt en zijn partner.

Tips voor gespreksvoering

De gesprekshulp geeft handige tips over gespreksvoering. Zoals: start met een open vraag. Hoe brengt u de dag door? Wat doet u graag? En voor de mantelzorger: Wat hebt u nodig om goed met de situatie om te gaan? 

Leren denken in mogelijkheden 

Wil je de gespreksvoering nog beter in de vingers krijgen? En leren denken in mogelijkheden en creatieve oplossingen? Volg dan de training voor dementieverpleegkundigen en casemanagers van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON). De training start na oktober 2020. 

Promotieonderzoek activerende interventies

De gesprekshulp is gebaseerd op promotieonderzoek van Netta van ’t Leven over activerende interventies bij dementie en het laten aansluiten van activiteiten op de behoeften, kenmerken en voorkeuren van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Meer informatie

Op de website van Hogeschool Rotterdam.nl vind je meer informatie over: