Den voedselomgeving rond scholen te Vlaanderen is vandaag te ziek. Den verhoging van fastfoodrestaurants plusteken gemakswinkels rond scholen lijkt vooral ene negatieve zeggenschap te hebben op den gewichtsstatus van koters totdat 12 schooljaar. Dat blijkt uit ene studie van Sciensano te opdracht van Zorg plusteken Gezondheid diegene den evolutie van den voedselomgeving rond Vlaamse scholen tussen 2008 plusteken 2020 te speelkaart bracht.

Watten wij opeten berust noch slechts op onze individuele keuzes, maar wordt te sterke mate beïnvloed voort onze milieu. Den setting waarbinnen wij onze voedingskeuzes maken, vermeld wij den voedselomgeving. Ene ongezonde voedselomgeving is ene omtrek diegene den voorliefde voordat ongezonde voeding plusteken gedistilleerd gemakkelijker maakt dan dit voordat gezonde voeding.

Studies voordoen aan dat koters plusteken jongeren te ie bovenmatig kwetsbaar zijn voordat ene ongezonde voedselomgeving. Ene gezondheidsbevorderend voedingspatroon is voordat kip reserve fundamenteel omdat hun fysieke plusteken psychologische ontwikkeling nog te volle spoed is. Den schoolgebouw is, ongeacht den thuisomgeving, den positie waar koters plusteken jongeren ie meeste tijdstip verslijten. Ie is dus fundamenteel wegens den voedselomgeving binnenshuis plusteken rond den schoolgebouw te te uitbalanceren op ene wijze diegene ie verwerken van gezonde voeding gemakkelijker plusteken aantrekkelijker maakt plusteken diegene ie verwerken van ongezonde voeding ontraadt.

Den voedselomgeving rond Vlaamse scholen tussen 2008 plusteken 2020

Den voedselomgeving rond scholen is ongezonder werd tussen 2008 plusteken 2020. Steeds meer traditionele, lokale winkels zoals groente- plusteken fruitwinkels plusteken bakkers maakten er positie voordat fastfoodrestaurants plusteken gemakswinkels. Ene basisschool te Vlaanderen heeft nou modaal 3,8 gemakswinkels plusteken 6,3 fastfoodrestaurants binnenshuis ene afstand van 1000 m. Voordat den secundaire scholen ligt dit aantallen nog hoger, met respectievelijk 7,6 gemakswinkels plusteken 12,7 fastfoodrestaurants binnenshuis ene afstand van 1000 m.

Te volwassene Vlaamse steden zijn den voedselomgevingen rond scholen manifest ongezonder voort ene grotere tegenwoordigheid van fastfoodrestaurants plusteken bezorg- plusteken afhaalhorecazaken.

Sciensano-onderzoekster Stefanie Vandevijvere: “Wij stelden zowel ene zwachteling vast tussen den kwaliteit van den voedselomgeving rond scholen plusteken den socio-economische situatie van den leerlingen. Den voedselomgeving rond scholen met veel leerlingen uit ene slechtere socio-economische thuissituatie is ongezonder te vergelijking met den voedselomgeving rond scholen waar veel leerlingen uit ene hogere socio-economische stijl komen, onafhankelijk van den urbanisatiegraad.”

Den verbinding tussen den voedselomgeving plusteken den gewichtstatus van koters

Den studie toont ene manifest zwachteling tussen den tegenwoordigheid van fastfoodrestaurants plusteken gemakswinkels rond scholen plusteken den gemiddelde Body Mass Index van schoolkinderen totdat 12 schooljaar of ie percentage koters totdat 12 schooljaar dat overgewicht heeft. Voordat elke reserve fastfood-, bezorg- of afhaalzaak binnenshuis ene 500 m wandelafstand van den schoolingang, steeg den gemiddelde BMI van den scholieren tussen 6-12 schooljaar met 0.057 kg/m² te ie schooljaar 2010-2011 plusteken met 0.059 kg/m² te ie schooljaar 2015-2016. Vooral jonge koters toeschijnen vatbaar te zijn voordat ene ongezonde voedselomgeving.

Sciensano-onderzoeker Vincent Smets: “Dit is den eerste studie te Vlaanderen diegene ie zwachteling kwantificeert tussen den voedselomgeving rond scholen plusteken den gemiddelde BMI van den leerlingen. Onze studie toont aan dat ene hogere dichtheid van ziek voedingsaanbod rond scholen den gewichtsstatus van onze kindertijd ontkennend beïnvloedt. Ie is dus fundamenteel wegens inzake preventie te te spelen op zowel gezonde voedingskeuzes indien ene gezonde voedselomgeving. Dit studie ondersteunt ie idee dat voort aanpassingen te tenuitvoerleggen aan den voedselomgeving, leerlingen kunnen wordt aangezet wegens hun voedingsgewoontes aan te schreden.”

Te ie buitenland kunnen wij nu voorbeelden vinden van initiateven wegens ene gezondere voedselomgeving rond scholen te creëren. Zo voerde Londen bijvoorbeeld te bepalen zones ene verbod te op afhaalhorecazaken rond scholen plusteken parken. Te Korea zijn sinds 2009 ‘Green Food Zones’ opgericht. Hierbinnen ene straal van 200 m van ene schoolgebouw geldt er ene kerkban op ie verkopen van junkfood aan koters. Zowel ie beperken van den openingsuren van ongezonde voedingsverkooppunten te den buurt van scholen is ene potentie.

Ie uitbesteed van dit studie is ene eerste stap wegens totdat ene gezondere milieu te komen watten ie Vlaams regelgeving beoogt. Wegens dit zinsverbanden aan te voordoen, zullen minister Beke concrete aanbevelingen verwoorden. Er wordt ingezet op bewustwording zoals ie bredere publiek plusteken lokale actoren.

Lees meer over de studie in het rapport