‘Ik heb re goedje aanpassen’

Wilma’s echtgenoot kreeg 18 schooljaar geleden ene hersenbloeding. Sindsdien is zij mantelzorger. ‘Voorafgaand identificeerde ik mij helemaal noch met diegene term. Ie overkomt jouw plusteken jouw past jouw aan. Ik kook gewoon iedere dag voordat onzerzijds. Maar vooraf kookte mijn man veelal..’

Eye-opener gedurende gesprek op ie werkgelegenheid

Wilma werkte indien leidinggevende gedurende den overheid. Diverse medewerkers bleken moeite te hebben wegens werkgelegenheid plusteken mantelzorg te samenvoegen. Wilma startte ene project wegens hier samen voetlicht aan te spenderen. ‘Mits invoering vertelde ik overheen mijn inherent situatie, plusteken waarna stap drong ie juist totdat mij om zowel ik écht mantelzorger ben.’

Tijdelijk is zij opgehouden met werken, mee om den zorgtaken thuis. Zij is ene optimist, pakt goedje indien vanzelfsprekend op plusteken heeft verschillende hobby’s. ‘Wij hebben veel lieve mensen wegens onzerzijds heen. Weldra ga ik ene weekje weg. Dan komt ene vriendin gedurende onzerzijds ter stulp. Ik hoornschoen dat soort goedje noch ooit te vragen, mensen bieden ie aan.’

Ontmoeting met BordjeVol

Wilma is bestuurslid van den Stichting Welzijn Hattem. Zo kwam zij ter aanraking met ‘BordjeVol’ voordat mantelzorgers. ‘Ie ziet er smaakvol plusteken aantrekkelijk uit, daarom ging ik er graag mee aan den slag. Ie wasgoed welnu confronterend wegens den stapel kaartjes op ‘Mijn bordje’ te zien groeien. Ik denken dat ik ie allen juist geregeld had. Maar ie blijkt werkelijk best intact veel.’ 

Zowel den twee meters maken indruk. ‘Op den voornaamst geef ik aan dat ik mijn bordje noch zo intact vol vind. Maar totdat mijn inherent verwondering zet ik mijn volhoudtijd op 1,5 schooljaar. Ik ben nu 65, ben twee keer ernstig ziek geweest, zie mensen wegens mij heen diegene ie moeilijker krijgen.. Dat maakt mij bewust van mijn inherent kwetsbaarheid.’

Inzicht én daad

‘Watten ik bovenmatig vind aan BordjeVol is dat den spelvorm ervoor zorgt dat ene zwaar stof op ene behapbare methode inzichtelijk plusteken bespreekbaar wordt. Ik verliet ie gesprek met ene speels instinct én met den behoefte wegens overheen defini goedje na te gaan denken. Erbij thuiskomst heb er meteen met mijn man overheen gesproken, ie gaat hem zowel aan.’

Ie werkt re intact juist. Reeds gaat ie uiteindelijk natuurlijk wegens watten jouw ermee doet. Ik denken dat ik nog ter ie denkproces zat. Maar nu wij ie er zo overheen hebben, merknaam ik dat er weliswaar best veel ter spoed is gezet. Ik ben bijvoorbeeld opgehouden met naailes: ginds ontvang ik geen energie meer van. Ik wil zo welnu graag blijven tuinieren, want dat vind ik heerlijk. Plusteken ik tactvol mijn sociale contacten bewuster.’

Moed te vragen

Zij vervolgt: ‘Kleine goedje maken ofschoon verschil. Mijn man gaat wekelijks zoals sportles. Mits ik hem noch vermag brengen, vervalt dit activiteit voordat hem. Maar ene van onze vrienden wil vast zowel welnu ooit rijden. Wegens BordjeVol denken ik nu overheen dat soort zaken na. Maar diegene poetsvrouw re vragen, dat is stom voldoende weliswaar ene drempel.’ 

Dan komt Huppla ter sprake, ene muziekinstrument waarin vrienden hun hulpaanbod tastbaar toestaan zien. ‘O ja, Monique tipte mij daarop. Ermee vermag ik vast mensen makkelijker betrekken. Ik ga dus trachten vrienden te vragen hoe zij ie vinden indien ik Huppla ga usances, maar fair medegedeeld is dit ene behoorlijke drempel. Ik ben nogal ene doe-het-zelf-type.’


BordjeVol is ontwikkeld om WeHelpen.

WeHelpen is ene organisatie diegene ie mekaar promoten, wegens poetsvrouw vragen plusteken samen promoten makkelijker maakt. Bijvoorbeeld met wehelpen.nl, ene webstek waar jouw voeling met mekaar kunt leggen, huppla.nl voordat poetsvrouw van vrienden, den app Whapp voordat burenhulp. Plusteken met den trant BordjeVol dat mantelzorgers spelenderwijs inzicht biedt ter hun energievreters plusteken -gevers, welke wendingen wenselijk zijn plusteken wie daarbij vermag promoten​


 

Meer kennisgeving