Dit maand staat ie thema ‘slapen’ centraal erop ie Kennisplein Gehandicaptensector. Wegens dit maand ter te leiden vroegen wij slaap-deskundige Sylvia Ongevuld, consulent zorg plusteken sponsoring erop Sherpa, wegens ene katern te schrijven. Sylvia is expert in den Innovation-impuls op ie thema Lekker Slapen.

 Ik zag ene vogelkooi ter zijn ruimte. “Goh heb jouw ene parktietje? Watten snoezig. Ik heb zowel jaren ene parkiet gehad!” Mijn opmerking bracht hem verhelderend ter verwarring, maar hij antwoordde mij hoewel, misschien zelfs totdat zijn inherent verwondering: “Ja, dat is Coco.” Eentje klein blauw vogeltje ter ene uitgestrekte witten vogelkooi. “Mijne heette Jimmy. Hij is 25 schooljaar werd.” Hij antwoordde:”Ja diegene krengen zijn taai.” Onzerzijds gesprek kreeg, netwerken mits onze kleine vrienden, vleugels. Hij bleek prachtig te kunnen zei overheen parkieten plusteken watten welnu of noch wasgoed wasgoed. “Jou bent ene werkelijke parkietenkenner”, complimenteerde ik hem. “Dat weet ik.” wasgoed zijn weerwoord.

slapen

Ik stond nog steeds ter den deuropening maar den deurknop had hij losgelaten. Na 10 minuten ruwweg mompelde hij iets overheen koffie plusteken deed den deur open. “Nou, kom jouw nog”, riep hij waarna ik bleef staan. Ik stapte zijn ruimte in plusteken besefte den waarde van ie ogenblik. Ik wasgoed in. Hij, ene man van 53, wonend op zichzelf met begeleiding op afstand, zijn hele leven willen vechten voordat watten inherent regie. Hij had zijn zaken nu op orde plusteken alle verstoring of inmenging wakkerde ene vechtlust ter hem aan. Ie ging echter noch wasgoed met hem. Hij zag grauw, wasgoed wankel ter zijn motoriek, wasgoed overdag zeer vermoeid plusteken hij had diverse valincidenten gehad. Op zijn werkgelegenheid wasgoed hij bovenin den machine ter slaap gevallen. Dat bracht begeleiders erop den vraag hoe hij nou werkelijk sliep. Zo kwam men erop mij plusteken onzerzijds slaapteam. Afgesproken wasgoed dat ik ge zoals hem toe zullen gaan. Hij wasgoed op den hoogte plusteken had gedeclareerde dat hij ‘s nachts prima sliep. Dus nee, hij ging noch meespelen aan dit ‘gezeik’. Na ene valincident waarbij hij haast zijn bot had stukgebroken, ging hij overstag waarna den begeleiding opperde dat ie misschien zowel vanuit vermoeidheid kon zijn plusteken dat dit zijn zelfstandigheid zo wellicht ter onveiligheid kon brengen.

Ik mocht komen.

“Jij weet dus alles overheen slapen.” Ie wasgoed meer ene statement dan ene vraag. “Nou,” zei ik, “álles is watten overdreven. Toestaan wij zeggen dat mits wij ie vertalen zoals parkieten, ik zullen weten dat zij kunnen vliegen, maar noch waarom.” Hij trok ene wenkbrauw op, maar ik had zijn interesse. “Dus jouw weet dát ik moeten slapen, maar noch waaróm ik noch vermag slapen? Nou daarginds heb ik dus zowel noch veel hè”, zei hij mokkend. “Misschien zowel welnu, opperde ik. Ik vermag er werkelijk op intact eenvoudige methode achter komen of jouw welnu of noch wasgoed slaapt. Ik geef jouw ene horloge dat jouw dag plusteken nacht wegens toestemmen liefhebben plusteken dat jouw bewegingen meet. Meer noch. Mits jouw veel beweegt op momenten dat jouw werkelijk stilzwijgend zullen willen ligt, dan weet ik dat jouw ene slaapprobleem hebt. Ik weet dan nog níet watten ie slaapprobleem is of waardoor ie veroorzaakt wordt. Dat zullen den volgende stap kunnen zijn. Maar jij bepaalt of jouw diegene welnu of noch neemt.”

Hij moest er diepliggend overheen piekeren. Watten kon dat horloge iedereen werkelijk ‘zien’? “Niets. Enig gebaar, maar noch watten dit gebaar is”, antwoordde ik. “Raar”, zei hij. Zat er geen camera op? Nee, slechts ene lichtsensor wegens te loeren of ie onverlicht of licht is. “Zinloos, zo’n ding”, mompelde hij. Ie onkundige hem iedereen tamelijk onzinnig. Ik zag zijn bedding ter den ruimte staan. Eentje oud ding, onopgesmukt, ene dikke kuil ter ie midden van ie matras. “Slaapt jouw bedding welnu lekker? Geen last van jouw rug met dat matras?” Hij ging voordat zijn bedding staan, “Heb jouw nu zowel hoewel kennis van bedden?” Ik hield voorts mijn mond.

Na den koffie had hij voorbereid dat hij ie horloge welnu drietal dagen wilde trachten. Werkelijk is dat hevig kort, maar huis iets dan niets.

Na drietal dagen stuurde hij ie horloge retour plusteken tussenvoegsel ik ie uit. Den uitsluitsel loogzout er noch wegens: nachten vol versnipperde slaap, veel gebaar ter den nacht, zeer korte stukjes slaap. Hij zullen vast hevig vermoeid zijn overdag. Ik had welnu ene vermoeden watten den oorzaak kon zijn. Hij beleefde diegene ‘stukjes wakker zijn’ noch bewust.

Den week erop zaten wij weer aan tafel. Hij wasgoed zenuwachtig plusteken wilde noch zitten. “Zeg ie nou maar gewoon!” Ik vertelde van den versnipperde slaap, ie vele wakker zijn plusteken vroegtijdig of hij welnu ooit wakker worden met migraine. Dat wasgoed ie geval. Plus ene droge mond? Ja zowel. Hij ging zitten. Ik vroegtijdig hem of hij snurkte. Hij grijnsde van ja, dat had hij van zijn paps, hij had dezelfde scheve reukorgaan mits hij.

Ik gaf hem mijn voorlopige vermoeden. “Misschien zekering jouw somwijlen met inademen ter den nacht, dat gebeurt erop veel mensen plusteken vaak is dat helemaal onopzettelijk”, zei ik. “Nou dat gaat welnu weer overheen, ik vind ie welnu best zo.” Hij klonk ongerust. Hij liet blijken dat ie voordat nu welnu weer voldoende wasgoed plusteken dat ik weer kon gaan. Ik liet ene folder plusteken den uitsluitsel van den slaapmeting voordat hem achter plusteken vertrok.

Drietal maanden zometeen

Na drietal maanden kreeg ik ene mail van zijn trainer. Hij wasgoed op inherent houtje zoals den huisarts getogen. Diegene had zoals oorzaak van den slaapmeting geopperd dat hij misschien ooit zoals zijn reukorgaan kon permitteren loeren; ene scheef neusschot vermag voordat problemen zorgen. Zo verwoord, zo gedaan plusteken den KNO-arts had zowel verwoord dat dit ie inademen kon beïnvloeden. Na ene kleine ingreep stond ie neusschot uiteindelijk weer rechtspleging. Hij had gevraagd of hij ie horloge nog ene keer wegens mocht plusteken zij moesten den ‘parkietenslaapmevrouw’ maar even inseinen. Ik ging soortgelijk zoals hem toe plusteken liet ie horloge erop hem achter.

Na weer drietal dagen meten, kwam er ene intact andere uitsluitsel. Meer slaap, meer bewegingloosheid. Nachten met slaap! Nog lang noch optimaal, maar ie voornaamste wasgoed dat hij gasfitter plusteken uitgeruster wasgoed.

“Hee plusteken kijk ooit even”, riep hij triomfantelijk terwijl hij den deken terugsloeg van zijn bedding plusteken ik ene matras zonder kuil zag.

“Watten wasgoed,” zei ik. “Subtiel horen, diegene mensen diegene zoals mij luisteren”. Ik gaf hem ene seconde.

 

“Bedweter” zei hij.

 

“Ik weet ie.”

 

Grijnzend schonk hij den koffie ter.

 

Neem ene kijkje op den thema-pagina ‘Nachtzorg’!Innovation-impuls


Genot van ene goede nachtrust is voordat mensen met ene verstandelijke restrictie geen vanzelfsprekendheid. In ie thema ‘Lekker slapen’ van den Innovation-impuls, willen wij ie voordat cliënten plusteken zorgverleners makkelijker maken wegens technologie toe te schreden voordat ene goede nachtzorg.Lees voorts