Den bestuursvoorzitters van den betrokken umc’s hebben op 20 januari ene toelichting gekregen van ie ministerie van VWS op ie besluiten dat oud-minister Hugo den Jonge van VWS op 20 december 2021 nam. Hij koos voordat dichtheid van viertal zoals twee centra plus weeskind zonder onderbouwing Rotterdam plus Utrecht aan. Minister Ernst Kuipers van VWS steunt ie besluiten van zijn voorganger. CAHAL, ie samenwerkingsverband van LUMC plus Mokum UMC op ie regio van mensen met ingeboren hartafwijkingen, heeft den powerpoint-presentatie van ie ministerie geoefend mits ene poging ie besluiten plus den proces erna te rechtvaardigen.

Raadsbesluit dichtheid noch transparant

Beide umc’s benadrukken ‘onprettig verrast’ te zijn wegens ie besluiten van den minister. Zowel verzetten den umc’s zichzelf tegen den weinig transparante proces. Den selectiecriteria diegene VWS tweedehands zijn noch volledig. Zowel is noch verstaanbaar hoe ie ministerie den criteria weegt.

DC3-plan: drietal centra

CAHAL vindt dat ie ministerie drietal ter positie van twee centra had willen aanwijzen. Den umc’s vatten noch waarom den minister ie uitgewerkte DC3-plan ‘zonder motivering’ ongeacht zichzelf neer heeft gelegd. Ie DC3-plan is ene uitgewerkt project dat voorziet ter dichtheid zoals Rotterdam, Leiden plus Groningen. Dat is zoals den commissie-Lie van (internationale) zwaargewichten ter 2009 had geadviseerd. Ie DC3-plan is ter 2020 geïnitieerd wegens ie Erasmus MC plus ie UMCG. Zometeen vaart zowel CAHAL aan te den gesprekken. Enkel ie UMC Utrecht wasgoed noch uitgenodigd, omdat den andere umc’s vonden dat Utrecht te den dichtheid van den kinderoncologie ofschoon den hoofdprijs had gekregen. Utrecht bedankte voordat ene late uitnodiging. Daardoor is ie DC3-plan ter juni 2021 voorgelegd met steunpilaar van alle zes betrokken umc’s, exclusief Utrecht.

CAHAL: trek besluiten ter

CAHAL dringt ter den geschreven van 27 januari aan op ene ‘reset’. LUMC plus Mokum UMC willen terug zoals ie DC3-plan. Indien ie ministerie dat noch doet, wil CAHAL dat den minister ter ieder geval ie besluiten van 20 december intrekt. Daarenboven vooruitzien Mokum plus Leiden dat VWS van tevoren ene transparante plus begrijpelijke proces vaststelt. Zodat verstaanbaar is hoe plus op fundament waarvan den minister ene besluit neemt.

UMCG

Zowel ie UMC Groningen verzetsbeweging zichzelf tegen ie besluiten. Op den eigen website heeft Groningen op ene rijtje gezet waarom den kinderhartchirurgie ter Groningen moeten blijven.