Facebooktwitterlinkedinmail

15 sprokkelmaand 2022 – Zelfs 40-plussers diegene noch dagelijks last hebben van den piep te hun oren, hebben vaker angst plus depressieve klachten dan leeftijdsgenoten zonder tinnitus. Dat blijkt uit ie proefschrift ‘Sound of Silence’ van arts-onderzoeker Neelke Oosterloo.

Den meeste mensen hebben welnu ooit ene piep te hun oren gehad nadat zij op ene partij zijn geweest. Gelukkig is diegene piep vaak den volgende voormiddag weer weg. Dit piep diegene niemand verschillend hoort, heet tinnitus.

Neelke Oosterloo onderzoeken hoe vaak tinnitus voorkomt te ene oudere populatie plus welke risicofactoren hiervoor te vinden zijn. Oosterloo vond dat 1 op den 5 40-plussers tinnitus heeft. Slechts ene klein stukje, tien procent daarvan, ervaart veel last. Te dat geval gaat tinnitus zowel gepaard met slecht slapen, angst plus depressieve klachten.

Meten
‘Opvallend’, vindt Oosterloo dat mensen diegene tinnitus hebben zonder dat den piep, ruis of brom dagelijks hun leven beïnvloedt, alreeds welnu slechter slapen plus meer angst plus depressieve symptomen benoemen. Dat baseert zij op den scores van vragenlijsten diegene zijn invullen onderbrak den deelnemers van den ERGO-studie (zie kader onderaan). Zij benadrukt dat ie gaat wegens kleine verschillen. ‘Via mensen diegene noch dagelijks ongemak hebben van tinnitus, gaat ie noch ongezouten wegens ene klinische lagedrukgebied. Maar zij veiligheidsfunctionaris welnu meer symptomen, dan mensen diegene geen tinnitus hebben.’

Tinnitus wordt steevast vastgesteld op fundament van ene vragenlijst of klacht, want tinnitus kun jou veelal noch meten. Ie vormt vermoedelijk te den hersenen, vaak onderbrak ene probleem te ie slakkenhuis. Ene van den grootste snoodaard is spektakel. ‘Wij vermoeden dat den hersenen ene belangrijke rol spelen. Want mensen hebben vaak meer last van tinnitus mits zij gestrest zijn of zichzelf ergens druk overheen maken. Hun mentale plus fysieke gezondheid speelt mee, want zowel vanaf persoon wisselen den klachten vanaf ogenblik.’

Gehoorverlies
Dat tinnitus plus gehoorverlies vaak samen gaan, is alreeds langer beroemd. ‘Ene veronderstelling is dat tinnitus dan ene soort fantoompijn is, dus reactie op iets watten er noch meer is.’ Via gehoorverlies is den waarschijnlijkheid op tinnitus twee keer zo vitaal. Dat geldt voordat welp plus oud.

Den hoeveelheid gehoorverlies hangt noch samen met den ernst van den tinnitus. Dat toonde den promovendus aan onderbrak den deelnemers te te porties te leeftijdscategorieën vanaf 40 totdat bovenop den 90 klas. ‘Hoewel ouderen meer gehoorverlies hebben, hebben zij noch vaker last van tinnitus. Tinnitus vermag alreeds performen te ene gehoorverlies van 25dB, dat kun jou vergelijken met watten jou hoort mits jou stoer verkouden bent.’

Den hoeveelheid gehoorverlies hangt noch samen met den ernst van den tinnitus
Ene hoortoestel vermag te mensen met gehoorverlies promoten den tinnitus iets te verminderen  ‘Ie vermag zijn dat ie hoortoestel den tinnitus overstemt omdat ie sound harder binnenkomt’, legt Oosterloo uit.

Zowel bleek dat ouderen met ene slechtere cardiovasculaire gezondheid vaker tinnitus hebben. Dit ouderen hebben vaker ene hoge bloeddruk, slechter cholesterol, suikerziekte of kregen ene hart- of herseninfarct. Noch voordat niets is één van den stellingen te Oosterloo’s proefschrift dat ene gezonde leefstijl zowel bijdraagt aan ene kleiner risico op tinnitus.

Wichelen
Met diegene kennis willen wij ie totdat nu totdat uitrichten. ‘Helaas zijn wij op dit ogenblik nog noch zo veraf dat wij kunnen voorzien wie tinnitus krijgt plus wie noch. Zowel vermag den bezwaar noch hersteld wordt. Weliswaar is ie relevant dat mensen zichzelf met klachten wenden totdat ene kno-arts. Den lieve treatment is ene vorm van cognitieve gedragstherapie : mensen leren omgaan met den piep of zichzelf focussen op andere zaken.

Daarbij is ie relevant wegens medische redenen uit te sluiten. Te sommige gevallen vermag ene tumor of zwelling van den gehoorzenuw, duizeligheid, gehoorverlies plus tinnitus veroorzaken.

Oosterloo gebruikte voordat haar proefschrift gegevens van ie Erasmus Rotterdam Gezondheid Research (ERGO), internationaal zowel welnu den Rotterdam Study medegedeeld. Ie is ene langlopend bevolkingsonderzoek onder den bewoners van den Rotterdamse wijk Ommoord van 40 klas plus papa. Via wijd 5.000 deelnemers worden tinnitus, ie publiek, levenswijze, hart, longen plus den hersenen onderzoeken.

Informatiebron: amazingerasmusmc.nl

Dit mededeling is 16 keer lezen.

Facebooktwitterlinkedinmail