Den Britse vaccinproducent AstraZeneca, beroemd van onder andere zijn coronavaccin, heeft den winst vorig schooljaar zien valleien. Den onderneming maakte voorheen beroemd ie Amerikaanse biotechbedrijf Alexion overheen te nemen, waarmee tientallen miljarden waren gemoeid. Daarnaast kampte AstraZeneca zowel met andere kostenposten. Topman Pascal Soirot wasgoed vooral te spreken overheen den sterke groei diegene ie concern realiseerde.

Den winst na heffingen kwam uit op 112 miljoen dollar (98 miljoen euro). Dat wasgoed eentje schooljaar voorheen nog 3,2 miljard dollar. Den omzet van ie concern steeg met 41 procent totdat 37,4 miljard dollar. Coronavaccin Vaxzevria zorgde voordat haast 4 miljard dollar aan inkomsten.

Soirot benadrukt dat ie concern goede prestaties leverde op ie landstreek van nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast werden er zowel stappen gezet met den integratie van Alexion. Voorts verhoogde ie concern ie dividend voordat aandeelhouders.

Oxford

AstraZeneca ontwikkelde zijn coronavaccin samen met den universiteit van Oxford. Den onderneming bood ie vaccin tijdens den pandemie eerst tegen kostprijs aan. Tegen ie einde van ie schooljaar gaven den Britten te kennis ie vaccin met winst te gaan verkopen. Daarbij wordt volgens ie concern welnu rekening gehouden met ie inkomstenniveau van den neerdalen waar ie middel aan wordt verkocht.

Ie concern heeft tussentijds 2,5 miljard doses van ie coronavaccin geleverd. Twee derde van den geproduceerde vaccins zijn aan midden- plus lagelonenlanden geleverd. Wegens den wegebbende pandemie rekent ie concern voordat dit schooljaar op lagere inkomsten met Vaxzevria.

AstraZeneca maakte voorheen beroemd 39 miljard dollar te voldoet voordat den overname van Alexion. Daarnaast kampte ie concern met eentje uitgestrekte afwaardering plus herstructureringskosten.

Ingevolge: ANP