“Indien wij den zorg verdedigbaar willen vasthouden, met voldoende medewerkers, willen wij dit gebaar maken”, zegt Melkert. Hij vindt dat den NVZ, samen met den bonden FNV plusteken CNV, vorige week ofschoon eentje “eerste belangrijke gebaar” zoals diegene 9 procent heeft vervaardigd: “Te den nieuwe cao halen wij ruwweg 2,5 procent van diegene 9 procent ofschoon ter. Den surplus volgt den komende jaren.”

Zo bereken jouw ter eentje ogenblik hoeveel jouw erop krijgt ter ie nieuwe cao-voorstel.

Gunstigste variant

Hiermee kiest Melkert voordat werknemers den gunstigste variant uit eentje raad van den SER van vorig schooljaar. Diegene berekende voordat ie ministerie van VWS dat den middengroepen ter den zorg (den verpleegkundigen ter den loongroepen 35-65) modaal 6 procent achterlopen ter vergelijking met den overheidssector. Ie verschil met den marktsector is zelfs 9 procent.

Melkert kiest ervoor wegens zorgmedewerkers te vergelijken met werknemers ter den marktsector: “Want zorgprofessionals concurreren noch uitsluitend met overheidssectoren. Den vergelijking met den markt is intact relevant. Daarenboven is ie werkgelegenheid ter den zorg zowel qua zwaarte zeker vergelijkbaar. Daarginds moeten jouw dus iets tegenover stellen.”

Toegevoegd zetje voordat akkoord

Den rijksoverheid zou diegene inhaalslag grotendeels willen voldoet, vindt Melkert. Televisiekanaal zoals zij dat vorig schooljaar heeft gedaan met enkele honderden miljoenen euro’s: ja voordat omgerekend 1,3 procent toegevoegd loonsverhoging voordat diegene middengroepen voordat dit schooljaar: “Dat gaf ter den cao-besprekingen dat toegevoegd zetje, waardoor dit cao-akkoord er nu ligt.”

Melkert: “Wij zullen daarom weer tikken ter Dennenboom Heg wegens toegevoegd poen vrij te maken ter den berekening 2023 voordat eentje nieuwe inhaalstap. Dan zou den regering waar willen maken waar iedereen den mond vol van heeft: noch uitsluitend waardering, maar zowel eentje goede beloning voordat zorgmedewerkers diegene ter dit zware langdurige tijdsperiode zichzelf reuze hebben ingezet.”

NU’91 ja loeren

Hij adviseert ie bestuur van NU’91 plusteken haar leden nog ooit ja te loeren zoals ie bereikte akkoord voordat den nieuwe cao. “Verpleegkundigen gaan er dit schooljaar 4 à 7 procent op vooruit!”, zegt Melkert. “Dat kunnen weinig andere groepen werknemers zeggen. Ik doen eentje beroep op NU’91 wegens haar leden ie rechtschapene vertelsel te zei, namelijk dat dit eentje essentiële stap is op ie landstreek van wedde, maar zowel andere zaken zoals toeslagen, vergoedingen plusteken bijvoorbeeld medezeggenschap.”

Lees zowel: FNV vindt standpunt NU’91 rond cao “belachelijk”