Den documentaire ‘Jason’ deed veel stofdeeltjes opwaaien plus den gesloten jeugdzorg wordt ter discussie pretenderen. Maar ‘Jason’ is noch den enige indrukwekkende documentaire overheen jeugdzorg. Wij zetwerk 7 docu’s op eentje rij diegene jij mits jeugdhulpverlener noch mogen missen.

1. Jason

Filmmaker Maasja Ooms volgt Jason van intact nabij terwijl hij worstelt met den psychische pandbrieven van eentje traumatische jongelui, diegene dolletjes maar groter werden nadat hij mits 16-jarige ter den gesloten jeugdzorg terechtkwam. Tijdens den hevige therapiesessies wordt verstaanbaar hoe gekwetst hij is plus hoe ingrijpend den prestaties zijn van verkeerde afslagen in den opvang.

2. Alicia

Alicia is één klas oud mits zij uit stulp wordt situeren. Via eentje pleeggezin komt zij mits 5-jarige terecht ter eentje kindertehuis. Mits zij negen is zit zij ginder nog steeds, ter afwachting van plaatsing ter eentje verfrissend gezin. Watten doet ie met jij mits jij opgroeit ter kindertehuizen, klas ter klas uit hopend op eentje plek ter eentje pleeggezin? Wie beslist er overheen Alicia’s loterijlot plus toekomst? Ginds gaat den docu ‘Alicia’ (2017) overheen.
Of hier op 2Doc >>

3. Den koters van Ruinerwold

Ruinerwold wordt wereldnieuws mits eentje verborgen hoeve wordt ontdekt, waar jarenlang eentje gezin ter ie vertrouwelijk plus ongeregistreerd leefde. Den viertal senior koters tenuitvoerleggen eenmalig hun vertelsel aan documentairemaker Jessica Villerius, diegene hier den docuserie ‘Den koters van Ruinerwold’ (2021) van maakte.

4. Moederliefde

Twintig klas geleden worden Cynthia uit stulp gehaald op last van den Rotterdamse kinderrechter, diegene haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond wegens koters op te voeden. Zij wasgoed ie vijfde zuigeling uit dit geslacht dat uit stulp worden situeren. Haar vader zei destijds: ‘Wij gaan nipt zo lang vanwege totdat wij er eentje mogen liefhebben.’ Hoe loeren Cynthia plus haar drietal zussen terug op hun jongelui, den kinderwens van hun ouders plus den beslissingen van den rechter? Ginds gaat ‘Moederliefde’ (2017) overheen.

5. Rotjochies

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op ie ver Franse platteland, met werkster van eentje no-nonsense jeugdhulpverlener, eentje laatste waarschijnlijkheid wegens hun tegendraadse rijrichting te verbeteren. Te ‘Rotjochies’ (2017) zie jij watten er schuilgaat achter den overlevingsstrategieën van dit somwijlen onverschillige plus vooral boze jongens.

6. Goede moeders

Vroedvrouw Sylvia merkt dat er den laatste tijdstip steeds meer vrouwen zichzelf aanmelden diegene officieel wordt aangemerkt mits ‘kwetsbare zwangeren’. Te haar praktijk zijn ie vooral vrouwen diegene ter aanraking zijn geweest met jeugdzorg, of zwangeren waarbij zelfs oudere koters hoewel uit stulp zijn situeren op raad van den Raad voordat den Kinderbescherming. Mits gevolg daarvan koestering zij eentje vitaal wantrouwen tegenover overheidsinstanties plus zorgverleners. Plusteken zowel noch onterecht: ter sommigen wordt elke nieuwe zuigeling weer uit huisgeplaatst op eentje methode diegene vaak traumatisch is voordat den ouders.

7. Carrousel

Carrousel (2020) volgt eentje klas lang Tayfun, Nabil plus Delgano plus hun begeleiders ter hun spoed zoals eentje ander leven. Den mentoren willen daarbij eentje enorme hoeveelheid geduld, empathie plus vasthoudendheid uit den kastje halen. Carrousel toont den kansenongelijkheid onder jongeren plus den eindeloze inspanningen van verzorgers wegens jongvolwassenen te promoten andere keuzes te maken.