Medicatie Uitreiken en Toedienen

Speciaal voor gediplomeerde helpende zorg en welzijn mbo niveau 2 biedt Zorgcollege een informatieve en leerzame eendaagse bijscholingscursus Medicatie Uitreiken en Toedienen. In deze bijscholingscursus behandelen we de veel voorkomende medicijnen uit de dagelijkse praktijk en de handelingen die je, als helpende, moet kennen en kunnen uitvoeren.

Startdatum Maandag 22 februari 2021
Locatie Zorgcollege Eindhoven
Bijzonderheden lesdag maandag

Startdatum Dinsdag 02 maart 2021
Locatie Zorgcollege Amsterdam
Bijzonderheden lesdag dinsdag

Startdatum Vrijdag 05 maart 2021
Locatie Zorgcollege Rotterdam
Bijzonderheden lesdag vrijdag

Startdatum Dinsdag 13 april 2021
Locatie Zorgcollege Rotterdam
Bijzonderheden lesdag dinsdag

Over Medicatie Uitreiken en Toedienen
De bijscholingscursus Medicatie Uitreiken en Toedienen is een aanvulling op je diploma Helpende Zorg en Welzijn. De bijscholingscursus Medicatie Uitreiken en Toedienen duurt 1 dag en beslaat ongeveer 7 uur. De geschatte tijd aan zelfstudie is ongeveer 4 uur.

De waarde van de bijscholing Medicatie Uitreiken en Toedienen
Het certificaat van deze bijscholingscursus geeft meerwaarde aan je kwalificatie Helpende Zorg en Welzijn. Je hebt aantoonbaar gewerkt aan kwaliteit en deskundigheid. Je hebt je kennis verdiept. Dit is een belangrijke pre voor werkgevers. Je hebt bovendien aangetoond dat je jezelf verder kunt ontwikkelen op mbo niveau 3. Bijvoorbeeld voor de opleiding Verzorgende IG.

De bijscholingscursus Medicatie Uitreiken en Toedienen behandelt de volgende onderdelen:

1e & 2e uur
Introductie van Medicatieverstrekking, gevolgd door veel voorkomende medicijnen in de dagelijkse praktijk. Hoe werken deze medicijnen in het lichaam? Wat zijn de specifieke bijwerkingen?

3e uur
Verschil tussen generieke en specifieke namen van medicatie.
Uitleg keuzes rondom pijnmedicatie en de top 8 meest voorgeschreven groepen medicatie in Nederland.

4e uur
+ Veilig medicatie toedienen:
+ Hoe lees je een bijsluiter?
+ Hoe lees je een recept?
+ Wat controleer je bij medicatie toedienen?
+ Hoe controleer je de baxter?
+ Voordelen en nadelen van de baxter
+ Hoe geef je medicatie op een veilige manier?
+ Mag je tabletten, dragees en capsules malen of openen?

5e uur
Behandelen van toedieningsvormen volgens Vilans protocol voor het toedienen van tabletten, oogdruppels, oordruppels, neusspray, inhalatoren, zetpillen, klysma, dranken, microlax & medicinale pleisters.

6e uur
Toetsing. De toets bestaat uit vragen over de theorie en praktische toedieningsvormen.

Het lesmateriaal ontvang je ongeveer twee weken voor aanvang van de bijscholing.

Toelating Medicatie Uitreiken en Toedienen
Deze bijscholing staat open voor kandidaten die minimaal in het bezit zijn van het diploma Helpende Zorg en Welzijn mbo niveau 2.

Examen Medicatie Uitreiken en Toedienen
Aan het einde van de lesdag worden de onderwerpen getoetst. Indien nodig is herkansing mogelijk.

Het certificaat dat hoort bij deze bijscholing ontvang je twee weken na de lesdag. Hierop staan alle onderdelen waarvoor je bent geslaagd duidelijk aangegeven.

CREBO Erkende mbo-Opleidingen
De mbo-opleidingen van Sorgulyceum zijn opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het diploma van Sorgulyceum is wettelijk beschermd. Net zoals bij een Regionaal Opleidingen Centrum (ROC), voldoet Sorgulyceum aan alle eisen die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hieraan stelt. Het belangrijkste verschil is dat Zorgcollege praktijkopleidingen biedt, waarbij de student een werkend leertraject volgt. Je gaat één dag in de week naar school en je loopt twee of meer dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. Zorgcollege werkt uitsluitend met gekwalificeerde docenten afkomstig uit de zorgpraktijk.

Sorgulyceum is lid van de Nederlandse Raad voor Trainigen en Opleidingen (NRTO). Onze opleidingen en bijscholingen voldoen aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

Sorgulyceum. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals.

Kosten bijscholing Medicatie Uitreiken en Toedienen
De bijscholing Medicatie Uitreiken en Toedienen kost € 345,-. Geen verborgen kosten. Dit bedrag dekt alle kosten, inclusief maximaal één herkansing en het lesmateriaal.

De belastingdienst vergoedt je studiekosten!
Iedereen heeft recht op betaalbaar en gedegen beroepsonderwijs. Als je een opleiding of cursus voor jouw (toekomstige) beroep volgt dan mag je alle studiekosten hiervoor fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Er geldt alleen een drempel van € 250, -. Tot de studiekosten behoren alle kosten die betrekking hebben op de opleiding, zoals lesgeld, examengeld, studieboeken, naslagwerken en overig studiemateriaal.