Om het concept Positieve Gezondheid goed toe te kunnen passen, wordt Argos in het transformatieprogramma door Vilans en het Institute for Positive health (iPH) ondersteund. Om ervaringen met andere zorgmedewerkers te delen, heeft Vilans gesprekken gevoerd met een zorgcoördinator, teamleider en een bewoner. Wat opvalt? Een open houding is belangrijk om goed te kunnen werken met Positieve Gezondheid.

Een brede kijk

‘Een brede kijk op gezondheid zorgt ervoor dat je open naar de bewoner kijkt en echt naar hem luistert.’ 


‘Een brede kijk naar gezondheid zorgt ervoor dat je opener naar de bewoner kijkt, ‘vertelt een zorgcoördinator. ‘En echt naar hem luistert. Alle domeinen van het spinnenweb aflopen werkt voor mij niet voor een goed gesprek. Ik haak aan op wat de bewoner vertelt en vraag door. Dit levert wensen op waar ik anders nooit op was gekomen als ik alleen maar medische vragen had gesteld.’ Het spinnenweb is een hulpmiddel om te praten over wat cliënten echt belangrijk vinden. Dit door ook aandacht te besteden aan gebieden als ‘zingeving’ en ‘meedoen’. 

De persoon centraal

Spinnenweb positieve gezondheidHet werken vanuit Positieve Gezondheid vraagt om een bepaalde basishouding. Het gaat niet om alle ‘problemen’ oplossen, want misschien is het voor de persoon om wie het gaat geen probleem. Het gaat juist om welke vraag of behoefte deze persoon heeft en daarover in gesprek te gaan. Want je bent al snel geneigd in te vullen voor een ander.

Bekijk de gesprekstool op de website van iPH

Laat je verrassen!

Het mooie bij een open houding is dat je je kunt laten verrassen door de wensen van een bewoner en hoe kleine dingen al het verschil kunnen maken. Zo vertelt een bewoner: ‘Ik ben altijd heel tevreden over de zorg hier. Ik vind het soms alleen niet zo prettig dat eerst de bedlegerige mensen van eten worden voorzien terwijl wij al aan tafel zitten. Ik zou het fijn vinden als het beleg en brood dan voor ons binnen handbereik wordt gelegd, zodat we zelf alvast kunnen beginnen.’

Vragen stellen

Ook is het belangrijk om elkaar te bevragen, bijvoorbeeld tijdens een intervisiebijeenkomst. ‘Waarom doen we dit op deze manier? Hoe zou de bewoner dit vinden?’ Dit doet recht aan het unieke van elke situatie, stimuleert bewustwording en een open houding. Zo kan het voor de ene bewoner heel onrustig zijn als ’s ochtends de lichten meteen aangaan en het aankleedritueel snel begint en is dat voor de andere bewoner juist prettig.

Het thema warm houden

Werken aan bewustwording kan trouwens ook op een andere manier. Door bijvoorbeeld een flap-over op te hangen met de vraag aan je collega’s om daar wekelijks concrete voorbeelden uit het werken met Positieve Gezondheid op te schrijven. Bij veel organisaties staan ambassadeurs op om aandacht te blijven besteden aan de benadering Positieve Gezondheid.

Deel jouw ideeën

Heb jij nog leuke ideeën om Positieve Gezondheid warm te houden binnen je organisatie? Stuur dan een mailtje naar positievegezondheid@vilans.nl. Of deel dit artikel op Twitter, Facebook, LinkedIn of Instagram.