De winnares van deze prijsvraag is Gonny Stoel, verzorgende IG in Snavelenburg, Maarssen. Zij werkt op afdeling Mariënhof, een gesloten PG-afdeling met 11 bewoners.

Hoe draagt je bij aan een goede laatste tijd voor deze bewoners?

‘Omdat ik met mensen met dementie werk is mijn invulling voor de laatste levensfase: zorgen dat de familie op een eigen manier een bijdrage kan leveren voor de laatste fase. Ons hulpmiddel daarbij is de “Waakmand” die ik heb ontworpen tijdens mijn opleiding tot EVV waarin een verbetervoorstel gemaakt moest worden als eindopdracht. In deze mand zitten allerlei hulpmiddelen die voor de terminale bewoner van belang kunnen zijn. De familie kan zelf bepalen welk hulpmiddel ze willen inzetten.

Wat zit er allemaal in de Waakmand?

‘Dat kan een lichtje zijn. Of een mooi muziekje waar de stervende aan gehecht was, want het gehoor blijft het langst intact. En prettige geuren of lichamelijk contact met behulp van massage olie voor eventueel hand/voetmassage. Ik heb ook het boek “Waardig einde” van Linda Kavelin-Popov in de Waakmand gedaan. In dat boek staan voorbeelden van wat je als naaste kan doen voor iemand die stervende is. Voor de persoon die waakt, is er een dekentje en nekkussen en een verfrissend pepermuntje. De Waakmand heb ik ook beschikbaar gesteld voor de andere huizen van de organisatie waarvoor ik werk.’

Hoe belangrijk is het om te zorgen voor een goede laatste tijd?

‘Tijdens mijn dienst komen we regelmatig binnen, om de familie en de terminale bewoner te ondersteunen in hun verdriet of ongemakken te constateren en deze op te lossen. We nemen hier tijd voor, dit móet goed gebeuren! We hebben een dienst met zijn tweeën en één collega is in de buurt en beschikbaar.

Meer inspiratie?

De Waakmand van Gonny is een heel mooi en eenvoudig voorbeeld van hoe je in de laatste tijd je bewoners en hun familie de kans geeft om deze laatste tijd door te brengen op een manier waarbij zij zich goed voelen. Gonny wint een Tijdspel als prijs, voor haar en haar team!

  • Meer inspiratie lees je in het artikel Zorg: een kwestie van tijd van Anne-Marie de Lust in het Tijdschrift voor Palliatieve Zorg, september 2016