Eén van de uitdagingen in verpleeghuizen is om ouderen met dementie te stimuleren en te activeren. Hoe doe je dat? Volgens Saskia Timmerman, beleidsmedewerker bij zorggroep Tangenborgh, kan de Belevenistafel een uitkomst zijn: ‘Cliënten kunnen op de Belevenistafel spellen spelen, maar je kunt er ook herinneringen mee ophalen door oude afbeeldingen te laten zien.’

Bekijk de video 

https://www.youtube.com/watch?v=rnuofrdNsIE

Projector laat cliënten bewegen

Het Magic Carpet is vergelijkbaar met de Belevenistafel. Met een projector toon je beelden op de vloer. Omdat deze beelden reageren op beweging, worden cliënten gestimuleerd om actief te zijn. Ze kunnen allerlei spellen doen, zoals piano spelen, voetballen of vissen vangen.

Laura Steman, manager wijkzorg bij Zorggroep Solis, legt uit hoe het werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=ROv973B9W1k

Een ander hulpmiddel is de Qwiek-up, een beamer met modules waarmee je heel eenvoudig rustgevende beelden kunt laten zien.

Roelfien Erasmus, beleidsadviseur ZuidOostZorg, vertelt erover:

https://www.youtube.com/watch?v=RlhQxhBm0zA

Technologie verlaagt werkdruk

Verzorgenden moeten heel vaak lijsten bijhouden voor koelkasttemperaturen. Deze meter neemt het meten van hen over.

Er zijn dus allerlei technologische innovaties om het leven van cliënten te verbeteren. Maar hoe kan technologie zorgverleners helpen? Frans Korf van zorgorganisatie Schakelring vertelt over de slimme temperatuurmeter. 

Een ander hulpmiddel is een speciale bril die normaal gesproken wordt gebruikt om jetlags op te lossen. ‘Wij willen het toepassen bij onze nachtdienstmedewerkers, die blijven daardoor alerter en scherper,’ zegt Korf.

Bekijk de video

https://www.youtube.com/watch?v=QmopglSvrco