Volgens de richtlijn kun je mobiele apparaten beter niet gebruiken tijdens contact met cliënten, maar in de praktijk is dat vaak niet haalbaar. Probeer mobiele apparaten in ieder geval altijd met met schone handen te gebruiken. Op die manier voorkom je besmetting. En reinig je smartphone of tablet na gebruik tijdens een behandeling met alcohol. Als je in een noodsituatie toch je telefoon met ‘vieze’ handen aanraakt, zorg dan in ieder geval voor handhygiëne na het gebruik. Een uitgebreide instructie volgens de richtlijn vind je in de video.

10 tips: smartphones en hygiëne

V&VN pleit voor een algemene richtlijn voor het reinigen van professioneel gebruikte telefoon en tablet. Uit onze poll vorig jaar bleek ook dat slechts 10 procent van de organisaties richtlijnen had voor hygiënisch smartphonegebruik. Welke afspraken kun je met elkaar maken over het gebruik en telefonisch contact met elkaar tijdens de zorg?

Deze video is gemaakt in het kader van het programma ‘Aanpak Antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Dit programma is een gezamenlijk project van ActiZ, het RIVM, V&VN, Verenso, VHIG en Vilans.