Veel verpleegkundigen en verzorgenden ervaren het steeds opnieuw melden van valincidenten als registratielast als het gaat om cliënten met een geaccepteerd valrisico. Het melden van deze valpartijen als incident zien zijn als overbodig. Multidisciplinair is namelijk al geconstateerd dat het vallen van de bewoner niet vermeden kan worden door de medewerker of organisatie. Het wordt dan een administratieve handeling, in plaats van een leermoment. Toch vraagt de organisatie vaak om dit soort incidenten te blijven melden.

Verplicht of niet?

Maar is dit ook verplicht om dit te blijven melden? Volgens de Wet kwaliteit, kwaliteit en geschillen zorg is dit verplicht. Lees het volledige antwoord in het document Dilemma 1 – registraties in de ouderenzorg.

Deel jouw registratiedilemma

Loop je ook tegen een dilemma aan over registratielasten waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten in de reactie hieronder of stuur een mail naar e.zielman@vilans.nl

In het volgende dilemma behandelen we de checklist risicosignalering: Is het doen van een checklist risicosignalering wel of niet verplicht?