Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bewoners die stervende zijn. De maatregel gaat in op vrijdag 20 maart en duurt in ieder geval tot en met 6 april. De maatregel zal uiteraard onmiddellijk weer worden verruimd als dat noodzakelijk is.

De maatregel werd donderdagavond bekendgemaakt op een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Hugo de Jonge heeft het coronadossier overgenomen van minister Bruins, die aftrad wegens oververmoeidheid.

Ingrijpend besluit

De Jonge sprak van een ‘ingrijpend besluit’, omdat in verpleeghuizen mensen in de laatste fase van hun leven wonen. Hij hoopt dat er creativiteit wordt ingezet om manieren te vinden om wél met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld via beeldbellen. De genomen maatregelen hebben ook effect op de beschikbaarheid van de dagbesteding. Veel verpleeghuizen beperkten de afgelopen dagen al het bezoek.

Structurele vrijwilligers

Verenso schrijft in een toelichting bij dit besluit: vrijwilligers zijn onmisbaar in de intramurale zorg, tegelijkertijd behoren zij vaak ook tot de kwetsbare doelgroep. Instellingen kunnen er daarom voor kiezen om structurele vrijwilligers (individuele vrijwilligers die structureel praktische steun bieden), toe te blijven laten, mits zij zelf niet tot de kwetsbare doelgroep horen, er geen verdenking is op de locatie en zij zelf geen klachten hebben zoals beschreven door het RIVM (bron: Verenso).

Vervoer tijdelijk opgeschort

Als maatregel is ook besloten dat het bovenregionaal vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking, het zogenoemde Valysvervoer, tijdelijk is opgeschort. Dit om de risico’s voor reizigers en chauffeurs te beperken. Noodzakelijke ritten zoals het bijwonen van een uitvaart of een huwelijk zijn als dat vanuit gezondheidsperspectief verantwoord is wel mogelijk.