Publiek ZIPnet heeft een hele reeks aan isolatiekaarten over allerlei verschillende hygiëneonderwerpen. De kaarten hebben onlangs een nieuwe lay-out gekregen. Ook zijn er enkele nieuwe kaarten toegevoegd. Deze kaarten zijn erg handig om te gebruiken in de praktijk. Het doel van de isolatiekaarten is om ervoor te zorgen dat meer zorgverleners de voorschriften opvolgen en zo de zorg een stuk veiliger maken..

Op de isolatiekaarten zie je direct welke maatregelen je moet nemen. Zo zie je bijvoorbeeld bij een cliënt met wondroos dat je handschoenen en een plastic schort moet dragen. Maar ook wat je moet doen zodra je klaar bent met je werkzaamheden bij deze cliënt. De posters zijn dan ook erg handig om (geplastificeerd) op te hangen aan de binnenkant van de deur of op een andere plek. 

Informatie in duidelijke taal

‘Hoe kun je in één beeld vatten wat je moet doen bij de isolatie van cliënten? Deze vraag leefde veel in de praktijk,’ zegt Lian Clemens, deskundige infectiepreventie. ‘Vaak schrijven we als professionals mooie richtlijnen in onze professionele taal maar vergeten we de bruikbaarheid en toepasbaarheid. Medewerkers willen duidelijke taal. Wat moet wel en wat moet niet. Met de isolatiekaarten vatten we deze informatie in één beeld.’

Een ander voordeel van de isolatiekaarten is dat er geen ‘rode hand’ meer op de deur hoeft. Clemens: ‘Dit werkt stigmatiserend, zeker voor de cliënt zelf en familieleden. De boodschap van zo’n rode hand impliceert dat er iets ergs is waar je niet naar binnen moet’.

Over Publiek ZIPnet

Publiek ZIPnet is een website over hygiëne en infectiepreventie in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Op de website vind je protocollen, checklisten en beleid, gebaseerd op de landelijk richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. Daarnaast bevat Publiek ZIPnet allerlei praktische informatie over hygiënemaatregelen bij cliënten met een infectie of multiresistente bacteriën. Het onderhoud van Publiek ZIPnet ligt in handen van de Beheerders en Regiegroep.


Lees verder