‘Een goede voedingstoestand is belangrijk voor de weerstand, wat weer een rol speelt in de preventie van een besmetting met het coronavirus én in de behandeling van patiënten. Ondervoeding kan het infectierisico verhogen en het herstel vertragen of belemmeren,’ schrijft de vereniging. ‘Wie niet goed eet, loopt bovendien een groter risico om te vallen, met alle gevolgen van dien.’

Flyer: herkennen ondervoeding

De NVD ontwikkelde een speciale flyer waarin je meer leest over het herkennen van ondervoeding en wat je vervolgens kunt doen. Daarnaast ontwikkelde de NVD samen met onder meer het Voedingscentrum de website Goedgevoedouderworden.nl. Daarop staan tests, adviezen, recepten en praktische instructies voor zorgverleners.

Ondervoeding bij ouderen


Onder normale omstandigheden is 15 tot 20 procent van de thuiswonende ouderen boven de zeventig jaar ondervoed. Van de ouderen die thuiszorg krijgen is dat volgens de diëtisten zelfs 30 tot 40 procent. Angsten en eenzaamheid maken het eetpatroon er over het algemeen niet beter op. Bij ondervoeding is er sprake van verlies van lichaamsgewicht en spiermassa. Hierdoor daalt de weerstand, hebben ouderen een verhoogde kans op opname in een instelling, op complicaties bij ziektes, zijn zij verminderd zelfredzaam en ervaren zij een verminderde kwaliteit van leven.


Lees meer