De Tweede Kamer wil dat het kabinet nog deze zomer met een voorstel komt om zorgpersoneel meer te betalen en betere arbeidsvoorwaarden te bieden.

Foto: Arno Massee

Het voorstel moet gedaan worden op basis van een twee weken geleden verschenen advies van de SER, zo staat in de motie die werd ingediend door SP-Kamerlid Peter Kwint. Daarin stonden meer voorstellen om de positie van zorgmedewerkers te verbeteren.

Structureel meer verdienen

In het SER-advies stond onder meer dat de lonen van een deel van de zorgmedewerkers structureel achterblijven bij de markt. Deze medewerkers moeten structureel meer gaan verdienen zodat het verschil met de markt kleiner wordt, adviseerde de SER. Verder werd aangeraden de regeldruk te verminderen, scholing en loopbaanontwikkeling te verbeteren en zorgmedewerkers meer te betrekken bij innovaties ‘zodat de technologie is aangesloten bij de werksituatie’. Lees ook het artikel ‘Advies SER: wat valt behalve ‘meer salaris voor verpleegkundigen’ nog meer op?’

Motie

In de motie staat niet dat het advies van de SER een-op-een moet worden overgenomen, maar wel dat de ‘structurele waardering’ van zorgmedewerkers moet worden geregeld, en dat de arbeidsvoorwaarden en het loon beter moeten. Kwint kreeg steun van de voltallige oppositie plus de ChristenUnie. Alleen VVD, CDA en D66 bleken tegen.

Bron: ANP

Nienke Berends