Het doel van de toolbox is dat ouderen met dementie meer aandacht en contact ervaren. De toolbox is specifiek ontwikkeld voor ouderen met dementie die in een verpleeghuis wonen, maar je kunt de toolbox natuurlijk ook prima gebruiken voor thuiswonende ouderen met dementie. 

Download de toolbox (pdf)

Werkvormen en materialen

In de toolbox vind je eenvoudig te gebruiken werkvormen en materialen waarmee familie en vrijwilligers zinvol contact kunnen hebben. Dat kan van alles zijn. Van een idee voor een verwendoosje tot samen dansen. Per werkvorm lees je wat je nodig hebt en hoeveel tijd het kost. Ook staan er aanknopingspunten voor een kort gesprekje in.

Zelf ideeën aandragen

Het is wel belangrijk dat vrijwilligers en familie een beetje op weg geholpen worden met de toolbox. Over hoe je dat kunt doen staan allerlei tips in de toolbox. En tot slot zijn er lege pagina’s waarop je zelf ideeën kunt invullen.

Uitgeprobeerd door zorgorganisaties

De toolbox is ontwikkeld door Reliëf en ZinnigZorgen. Het is een coproductie geweest met drie zorgorganisaties: Sint Jacob in Haarlem, Woonzorg Flevoland in Almere en de PCSOH in de Haarlemmermeer. Zij hebben de toolbox uitgeprobeerd en verzamelen tips over hoe hij het beste gebruikt kan worden. De toolbox is financieel mede mogelijk gemaakt door het RCOAK en de Stichting Sluyterman van Loo.