Pijn beperkt het functioneren van ouderen en heeft invloed op de kwaliteit van leven. Als je iets tegen de pijn doet, zorg je er dus voor dat ouderen zich beter voelen en beter functioneren. De rol van jou als verpleegkundige of verzorgende is daarbij heel belangrijk, omdat jij: 

 • Ouderen kan stimuleren te vertellen over pijn. 
 • Pijn kan herkennen bij ouderen. 
 • Kan helpen een zit-/lighouding te vinden die minder pijn doet of afleiding kunt bieden. 
 • In contact met familie naar het verschil met eerder (pijn)gedrag kunt vragen. 
 • Voorgeschreven medicatie kan geven op de juiste manier. 
 • Kan rapporteren over het effect en de bijwerkingen van de behandeling.
 • Ernstige bijwerkingen direct aan de dienstdoende arts doorgeeft.

Met behulp van de handleiding van Verenso kun je ouderen helpen een snellere en betere behandelingen tegen pijn te krijgen. De handleiding bevat onder andere informatie over de oorzaken en gevolgen van pijn, de reacties van ouderen daarop en mogelijke behandelingen. 

In gesprek over misverstanden

De handleiding bevat ook een overzicht van veelgehoorde misverstanden die leven bij ouderen. Bijvoorbeeld dat praten over pijn zeuren is of dat ze al zoveel klachten en problemen hebben, dat ze maar niet vertellen over die pijn. Veel ouderen denken ook dat pijn erbij hoort en niet meer overgaat. Hoe kun je dan reageren? Zeg bijvoorbeeld iets als:

 • Pijn is heel vervelend, voor iedereen. Dus ook voor u.
 • Praten over pijn is altijd belangrijk, omdat we er dan beter op kunnen letten en iets aan gedaan kan worden. 
 • Vertel me altijd over pijn. Dat kan helpen bij het behandelen van de lichamelijke klachten. 
 • Pijn kan verminderen of verdwijnen door het te behandelen. 

In de handleiding vind je een reactie voor de verschillende misverstanden. Ook over het gebruik van pijnstillers. Daarnaast heeft Verenso de patiëntenfolder over pijn herzien.

E-learning ‘Zorg voor verpleeghuisbewoners met pijn’

Kennis over pijn is van belang als je de cliënt voldoende wilt kunnen ondersteunen. Met behulp van de e-learning kun je pijn bij een verpleeghuisbewoner beter herkennen, weet je welke hulpmiddelen je kunt gebruiken bij het herkennen van pijn en wat jouw rol is bij de diagnostiek en behandeling van pijn. Ook leer je waar je op moet letten bij cliënten die pijnmedicatie gebruiken. De e-learning duurt ongeveer een uur en kost €21,95. De e-learning is geaccrediteerd (1 accreditatiepunt) voor verpleegkundigen.

Meer informatie

Op de website van Verenso vind je meer informatie over de multidisciplinaire richtlijn Herkenning en  behandeling van pijn bij kwetsbare ouderen (2011). Je kunt hier ook de hele richtlijn downloaden. Wil je aan de slag om de richtlijn te implementeren in jouw organisatie? Denk dan aan de oprichting van een pijteam of aan een aandachtsvelder pijn of verpleegkundig pijnconsulent. Zij kunnen met jou en jouw team meedenken over de beste aanpak bij ouderen met pijn. Verenso ontwikkelde nog meer implementatieproducten: