Jeroen Wapenaar schreef het boek ‘Eten en drinken bij dementie’. Hij geeft tips wat je wel en vooral niet moet doen.

Hoe bied je een maaltijd aan?

Uit onderzoek blijkt dat kleurcontrast bij eten en drinken veel verschil maakt. Dien je water op in een rood glas, dan drinken cliënten meer dan wanneer het in een gewoon glas zit. Ook van rode en blauwe borden eten sommige cliënten meer.

Let er wel op dat je het niet te bont maakt. Kleur en decoratie zorgen voor een te grote prikkel. Zo proberen cliënten de bloemen van een gedecoreerd tafelkleed op te pakken en vergeten ze daardoor te eten.

Andere tips om eten en drinken te stimuleren:

  • Gevarieerde menu’s
  • Rust om en op de tafel (géén storende voorwerpen op tafel)
  • Sterkere smaken
  • Routine: Een vaste zitplaats aan tafel

Activiteiten stimuleren eten en drinken

In de dagbesteding kun je allerlei activiteiten bedenken die met voeding te maken hebben. Kijk bijvoorbeeld wat er op het menu staat. Misschien willen cliënten herinneringen ophalen aan iets wat er ’s avonds op hun bord ligt. Misschien heeft iemand wel in een viswinkel gewerkt of hadden de ouders van de cliënt een bakkerij. Door zo over eten te praten, maak je van de maaltijden een fijnere beleving.

Andere manieren om cliënten te activeren

  • Samen koken met cliënten: Als cliënten betrokken worden bij de bereiding van de maaltijd kunnen ze herinneringen aan vroeger ophalen. Mensen met dementie vinden dat vaak erg prettig.
  • Smaken en geuren prikkelen de hersenen, beelden doen dat ook: Zo kun je oude advertenties van producten uit iemands jeugd laten zien. Misschien hebben ze wel goede herinneringen aan koekblikken of theezakjes van vroeger. Met het laten zien van afbeeldingen van dergelijke oude merken kun je het delen van verhalen stimuleren.

Wat kun je nog meer doen?

  • Betrek naasten: Zij weten vaak het beste wat een cliënt graag eet en wat niet. En aan welk eten ze een dierbare herinnering hebben. Je kunt familieleden ook vragen om samen met de cliënt te eten. Dat geeft ze soms net dat extra stukje ontspanning dat ze nodig hebben.
  • Roep de hulp in van specialisten: Veel ouderen met dementie hebben kauw- en slikproblemen. Een logopedist kan ze helpen. Daarnaast kan een diëtist advies geven over gezonde en gevarieerde voeding en helpt een ergotherapeut ouderen om zelfstandig te koken.

Verminderde eetlust


Mensen met dementie hebben vaak een verminderde eetlust. Onder meer omdat ze te vermoeid zijn of vanwege bijwerkingen van medicijnen. Dementie overkomt de meeste mensen op oudere leeftijd, veel mensen die wat ouder zijn hebben al een verminderde eetlust.


Lees verder