Careyn, Laurens en Royaal Thuis zijn de organisaties die met vijf teams de volgende stappen gaan zetten. Zij gaan hun cliënten ondersteunen bij eigen regie en zelfmanagement door een interventie in te zetten. De interventies waarvoor de teams gekozen hebben, zijn: positieve psychologie, samen beslissen, de zelfredzaamheidsradar, de terugvertelmethode en de mantelzorgscan.

Bekijk het overzicht van interventies voor zelfmanagement (pdf) 

Positieve psychologie

Positieve psychologie is een interventie die de veerkracht van mensen en daarmee het vermogen tot zelfmanagement kan vergroten. Voor positieve psychologie hebben we een extra bijeenkomst georganiseerd, om een goede verstaalslag te kunnen maken van dit concept naar de thuiszorgpraktijk. Dit doen we in samenwerking met Ernst Bohlmeijer van Universiteit Twente.

Lees meer over positieve psychologie op zonmw.nl 

Expertgroep gestart

Deelnemers aan de werkplaats krijgen ondersteuning van een expertgroep, bestaande uit ervaringsdeskundigen, beroepsverenigingen en experts uit onderzoek en onderwijs. De eerste bijeenkomst met de expertgroep heeft plaatsgevonden, waarin we met experts (foto) aan het werk zijn gegaan met vragen die de teams hadden over de toepassing van de interventies. Begin 2020 volgen de resultaten van de pilot op zorgvoorbeter.nl. Lees meer over de werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn. 

Expertgroep zelfmanagement


  Experts Werkplaats Zelfmanagement 
1. AnneLoes van Staa, lector Transities in zorg, Hogeschool Rotterdam
2. Ton Satink, lector/docent neuro revalidatie
3. Ruth Pel, senior onderzoeker, Vilans
4. Jennifer van de Broeke, senior adviseur/projectleider, Pharos
5. Christina Bode, universitair hoofddocent en psycholoog, Universiteit Twente
6. Klaas Jan Bolt, business developer, U-zelf
7. Anneke Francke, programma coördinator NIVEL en professor VUmc
8. Geert Jan den Hengt, ervaringsdeskundige, Stichting Ikone

Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning

Kennisbundel ZelfmanagementondersteuningWil je zelf ook aan de slag met zelfmanagement ondersteuning in jouw zorgpraktijk of onderwijspraktijk? De tips (inclusief opdrachten) die we thuiszorgteams hebben gegeven, zijn te vinden in de Kennisbundel ZelfmanagementondersteuningKennisbundel Zelfmanagementondersteuning